Vlasti u Pekingu uklanjaju islamske simbole i natpise na arapskom

Državni uposlenici iz raznih ureda kazali su jednom upravniku prodavnice rezanaca u Pekingu da pokrije riječ „halal“ na arapskom koja se nalazila na natpisu iznad radnje (Reuters)

Vlasti u kineskoj prijestolnici Pekingu naredile su halal restoranima i prodavačima hrane da uklone natpise na arapskom jeziku i simbole koji se povezuju sa islamom iz svojih znakova i reklama, u sklopu državnih nastojanja „sinizacije“ svoje muslimanske populacije, prenosi agencija Reuters.

Uposlenici u 11 restorana i prodavnica u Pekingu gdje se prodaju halal proizvodi kazali su kako su im zvaničnici rekli da uklone znakove koji se povezuju sa islamom, poput polumjeseca i riječi „halal“ napisane na arapskom iz svojih znakova i reklama.

Državni uposlenici iz raznih ureda kazali su jednom upravniku prodavnice rezanaca u Pekingu da pokrije riječ „halal“ na arapskom koja se nalazila na natpisu iznad radnje i potom ga gledali dok to radi.

„Oni su naveli kako je ovo strana kultura i kako trebamo koristiti više kineske kulture“, rekao je upravnik koji, kao i svi ostali vlasnici restorana i radnici, nisu dali svoja imena zbog osjetljive situacije.

Kampanja protiv arapskog pisma i islamskih znakova označava novu fazu nastojanja u Kini koja traju od 2016. godine, a koja za cilj imaju uklanjanje vjere iz glavne kineske kulture.

Tokom kampanje su uklanjane kupole po uzoru na Bliski istok sa mnogih džamija širom države, te građene pagode u kineskom stilu, piše Reuters.

Etničko nasilje

Kina, dom za 20 miliona muslimana, zvanično garantira slobodu vjeroispovijesti, no Vlada vodi kampanju kako bi vjernike uskladila sa ideologijom Komunističke partije.

Reuters dodaje kako nisu samo muslimani na udaru. Vlasti su obustavile rad mnogih podzemnih kršćanskih crkava i uklonili križeve sa nekih bogomolja.

No, muslimani su pod posebnom pažnjom od nemira 2009. godine kada su se u zapadnoj regiji Xinjiang sukobili muslimani Ujguri i većinski Han Kinezi.

Uslijedile su epizode etničkog nasilja, a neki su Ujguri izvršili napade nožem i primitivnim bombama na javnim mjestima i protiv policije i drugih oblika vlasti. U znak odgovora, Kina je pokrenula „obračun protiv terorizma“ u Xinjiangu, domu Ujgura.

Sada je zvanični Peking na jakom udaru zapadnjačkih država i grupa za zaštitu ljudskih prava zbog masovnog pritvaranja i prismotre Ujgura i drugih muslimana u Kini.

Vlada Kine navodi kako je djelovanje u Xinjiangu neophodno kako bi se iskorijenio vjerski „ekstremizam“.

Izvor: Agencije