Ostavka ministra zbog otete tinejdžerke

Moga kaže da je napustio svoje mjesto kako bi zaštitio ugled ministarstva, 'koji je ozbiljno doveden u pitanje zbog neuspješnog postupka mnogih njegovih zaposlenih' (EPA)

Rumunski ministar unutrašnjih poslova Nicolae Moga izjavio je da podnosi ostavku poslije neuspjeha policije da spasi tinejdžerku otetu prošle sedmice, a čiji su pozivi u pomoć bili ignorirani.

Osumnjičeni je u subotu uhapšen u Caracalu na jugu Rumunije i priznao je da je zatvorio, silovao i ubio tu djevojku kao i još jednu koja je nestala u aprilu, prenosi Beta.

“Odlučio sam da napustim svoje mjesto kako bih zaštitio ugled ministarstva, koji je ozbiljno doveden u pitanje zbog neuspješnog postupka mnogih njegovih zaposlenih”, rekao je ministar.

Alexandra Macesanu (15) je prošle sedmice tri puta zvala broj za hitne pozive kako bi prijavila da je oteta i silovana, dajući i indikacije o tačnoj lokaciji gdje se nalazi.

Spora akcija

Policiji je bilo potrebno 12 sati da pronađe kuću i potom je čekala da svane kako bi ušla, pozivajući se na zakonska ograničenja koja nisu neophodna u hitnim slučajevima.

Policajci su u kući pronašli izgorjelo tijelo Alexandre kao i njen nakit.

Osumnjičeni je vlasnik kuće koji je optužen za ubistvo i određen mu je pritvor od 30 dana.

Moga, koji je na ministarskoj funkciji tek sedmicu dana, treći je visoki zvaničnik koji je podnio ostavku zbog te afere. Ostavke su podnijeli šef policije Joan Buda i direktor specijalnih telekomunikacionih veza Jonel Vasilka.

Otpuštena su tri lokalna šefa policije dok je protiv osam policajaca pokrenut disciplinski postupak zbog propusta.

Predsjednik Rumunije Klaus Iohannis je osudio “dugi niz grešaka” nadležnih organa i zatražio hitne mjere kako se “takve tragedije ne bi ponovile”.

Izvor: Agencije