Cavusoglu: S-400 ne predstavlja problem NATO-u

Od 2017. godine se Ankara i Washington spore oko turske odluke da kupi S-400, ruske sisteme raketne odbrane (EPA)

Turska kupovina ruskih raketnih odbrambenih protivzračnih sistema S-400 ne predstavlja problem za Sjevernoatlantsku alijansu (NATO), kazao je u utorak ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu na marginama 52. susreta šefova diplomatija Asocijacije jugoistočnih nacija (ASEAN) u tajlandskoj prijestolnici Bangkoku.

Kako prenose turski mediji, Cavusoglu je govorio nakon susreta sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim na marginama samita ASEAN-a.

Dva ministra su razgovarali o bilateralnim odnosima i regionalnim problemima, a Cavusoglu je kasnije na Twitteru objavio kako su neke teme razgovora bili stanje u sirijskom gradu Idlib, razgovorima o ustavnom komitetu u Siriji, procesu u Astani, kao i Iran.

„Nemamo problema sa NATO-om. Kako je jasno iz saopćenja generalnog sekretara NATO-a, S-400 nije problem za Alijansu“, naveo je Cavusoglu nakon susreta sa Lavrovim.

Stoltenberg: To je turska odluka

Dodao je kako Turska na mnoge načine učestvuje u NATO-ovim operacijama.

„Ova pitanja nikada nisu razmatrana ni na jednom NATO-ovom samitu“, istakao je šef turske diplomatije, te kazao kako je S-400 više problem u američko-turskim odnosima, a ne u odnosima Ankare i Brisela.

Od 2017. godine se Ankara i Washington spore oko turske odluke da kupi S-400, ruske sisteme raketne odbrane, a SAD je prijetio kako će raskinuti ugovor o prodaji Turskoj borbenih lovaca F-35 zbog ovog spora.

Iz SAD-a tvrde kako S-400 nije kompatibilan sa NATO sistemima, što Turska negira.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je kazao kako je na Turskoj da sama donosi odluke koje će sisteme naoružanja kupovati.

Izvor: Agencije