Ukrajinski sud naredio zapljenu ruskog tankera

Tanker Nika Spirit je zaustavljen 24. jula što je izazvalo nezadovoljstvo ruskih vlasti koje su zaprijetile Ukrajini kako će zbog toga „snositi posljedice“ (EPA)

Ukrajinski sud naredio je zapljenu ruskog tankera koji je prošle sedmice zaustavljen i nalazi se u luci Izmail u oblasti Odese, prenose agencije.

Dodaje se kako se sumnja da je ovaj brod umiješan u pomorski ukrajinsko-ruski incident krajem 2018. godine, izjavio je danas ukrajinski vojni tužilac Anatolij Matios.

Tanker Nika Spirit je zaustavljen 24. jula što je izazvalo nezadovoljstvo ruskih vlasti koje su zaprijetile Ukrajini kako će zbog toga „snositi posljedice“, podsjeća agencija Beta.

Oslobođena posada

Ukrajinska služba sigurnosti (SBU) smatra kako je tanker učestvovao u zapljeni tri ukrajinska ratna broda kod poluotoka Krim koji je Rusija pripojila.

Ruske vlasti su tada privele 24 mornara koji su i dalje u pritvoru i pored poziva Kijeva i zapadnih država da budu oslobođeni.

Ruski mornari sa tankera Nika Spirit su poslije zaustavljanja broda brzo pušteni i prošle sedmice su napustili Ukrajinu.

Posada od deset mornara je puštena jer niko od njih nije prekršio ukrajinski i međunarodni zakon, naveo je ukrajinski sud.

Izvor: Agencije