Turska: Sami ćemo napraviti sigurnu zonu na granici sa Sirijom

Među osumnjičenima je 181 vojnik u aktivnoj službi (EPA)

Turska će sama napraviti sigurne zone u Siriji ako ne bude mogla doći do dogovora sa Sjedinjenim Američkim Državama, kazao je turski ministar odbrane Hulusi Akar nakon razgovora sa američkim kolegom u ponedjeljak, prenose tamošnji mediji.

Akar je telefonom razgovarao sa američkim ministrom Markom Esperom i tom prilikom mu je ponovio kako zvanična Ankara očekuje potpuno povlačenje podrške Washingtona kurdskim Jedinicama narodne odbrane (YPG) na koje Turska gleda kao „ogranku terorističke organizacije PKK“.

„Ukoliko Turska i SAD ne nađu zajedničko uporište, Ankara će biti obavezna sama napraviti sigurnu zonu“, naveo je Akar govoreći o sigurnoj zoni na tursko-sirijskoj granici koja je tema razgovora dva partnera iz NATO-a duže vremena.

Najava novih operacija

Od 2016. godine, Turska je izvela dvije veće vojne operacije na sjeverozapadu Sirije – Operacije Štit Eufrata i Maslinova grančica – protiv kurdskih pobunjeničkih jedinica koje smatra dijelom Radničke partije Kurdistana, pokreta koji se decenijama bori protiv Ankare na jugu Turske. Ovaj pokret, pored Turske, za teroristički drže SAD i Evropska unija, između ostalih.

Turski zvaničnici duže vremena najavljuju moguću novu ofanzivu na području istočno od rijeke Eufrat. No, kako podsjećaju turski mediji, prošlog decembra je Vlada Turske odlučila odgoditi novu operaciju nakon što je američki predsjednik Donald Trump odlučio povuči američke trupe iz Sirije.

Posljednjih sedmica, zvaničnici SAD-a i Turske pregovaraju o sigurnoj zoni na tursko-sirijskoj granici, ali se spore o širini pojasa i prisustvu jedinica.

Izvor: Agencije


Povezane

Izbjeglice iz Sirije koje žive i rade u Istanbulu, a nisu prijavljene u tom gradu, imaju rok do 20. augusta da se vrate u turske pokrajine u kojima su registrirane. Oni neregistrirani bit će izmješteni u kampove u blizini tursko-sirijske granice. Turska je u posljednjih osam godina, od početka rata u Siriji, prihvatila više od […]

Published On 28 Jul 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO