Sturgeon: Brexit bez sporazuma vodi u raspad Britanije

Sturgeon već dugo najavljuje drugi referendum u izlasku Škotske iz Velike Britanije (EPA)

Škotska premijerka Nicola Sturgeon ocijenila je da britanski premijer Boris Johnson, koji je bio u službenom posjetu Škotskoj, želi Brexit bez sporazuma, a takva perspektiva vodi raspadu Ujedinjenog Kraljevstva. 

“Nakon razgovora s Borisom Johnsonom, iza svih ‘blefova’ i hvalisanja, riječ je o opasnoj vladi”, rekla je premijerka Škotske koja je na referendumu 2016. glasala za ostanak u Europskoj uniji.

“Mislim da on želi Brexit bez sporazuma”, rekla je Sturgeon nakon razgovora u Edinburghu.  

Johnsonova strategija za Brexit hotimično je “vrlo tvrda” kako bi bila “osuđena na propast”, rekla je i dodala kako je “to krajnje opasno za Škotsku, zapravo za cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo”.

Sturgeon, čelnica Škotske nacionalne stranke (SNP) koja zagovara neovisnost nedavno je upozorila da bi škotski parlament idućih mjeseci mogao izglasati da će se održati drugi referendum u izlasku Škotske iz Velike Britanije.

Škoti su već glasali o neovisnosti na referendumu 2014. godine, kada su se s 55 posto glasova izjasnili za ostanak u EU. No to je bilo prije Brexita.

Ulaganja u Škotsku, Wales i Sjevernu Irsku

Boris Johnson kaže da želi s Europskom unijom ispregovarati bolji sporazum od onoga koji je sklopila njegova prethodnica Theresa May, ali EU poručuje da novih pregovora neće biti. 

U vjeri da Brexit “pruža golemu gospodarsku mogućnost”, novi britanski premijer je najavio 332 milijuna eura ulaganja u Škotsku, Wales i Sjevernu Irsku. 

Nakon sjevera Engleske za vikend, Škotska je druga etapa njegove turneje kojom pokušava dobiti podršku za svoj Brexit i poručiti da su u krivu oni koji govore da bi se UK mogao raspasti.

Premijer Republike Irske Leo Varadkar upozorio je da bi Brexit bez sporazuma mogao dati poticaj za ponovno ujedinjene Republike Irske sa Sjevernom Irskom, pokrajinom koja je u sastavu Velike Britanije. 

Zvao mnoge, ali ne i irskog premijera

Ranije u ponedjeljak Irska republikanska stranka Sinn Fein optužila je Borisa Johnsona za “izrazito uvredljivo” zanemarivanje irskog premijera Varadkara jer ga još nije kontaktirao otkako je u srijedu preuzeo dužnost britanskog premijera.

To je “izrazito uvredljivo, posebice zbog katastrofalnog utjecaja koji će brexit imati na irski otok”, rekla je Michelle O'Neill, čelnica Sinn Feina u Sjevernoj Irskoj. 

“Ljudi su ovdje glasali za ostanak i te se njihove želje trebali poštivati, a ne pregaziti”, prenosi njemačka agencija dpa čelnicu O'Neill.

Johnson je telefonski razgovarao s drugim čelnicima otkako je preuzeo dužnost premijera, među kojima su i američki predsjednik Donald Trump, francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemačka kancelarka Angela Merkel te predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Izvor: Agencije