SAD pozvao Njemačku da pošalje vojsku u Zaljev

Službeni Berlin je nedavno upozorio kako je moguć rat ako Iran nastavi plijeniti trgovačke brodove drugih zemalja (EPA)

Sjedinjene Američke Države službeno su pozvale Njemačku da, uz Francusku i Veliku Britaniju, sudjeluju u osiguravanju trgovinskih aktivnosti u Hormuškom tjesnacu, javlja dpa.

“Službeno smo pozvali Njemačku da se pridruži Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu u osiguravanju Hormuškog tjesnaca i borbi protiv Iranske agresije”, rekla je Tamara Sernberg-Greller, glasnogovornica američkog veleposlanstva.

“Članovi Njemačke vlade jasno su kazali da sloboda plovidbe mora biti zaštićena. Pitanje je tko će je zaštititi”, dodala je Sernberg-Greller.

Iranska zapljena broda “Stena Impero” pod britanskom zastavom i panamskog MT Riaha u Hormuškom tjesnacu, strateškoj ruti između Irana i Omana, potaknula je Veliku Britaniju da predloži pokretanje pomorske sigurnosne operacije u regiji.

Maas upozorio na mogućnost rata

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas upozorio je ranije kako je moguć rat ako Iran nastavi plijeniti trgovačke brodove drugih zemalja.

“Postupanje Irana doprinosi spirali eskalacije koja bi mogla dovesti do rata”, rekao je Maas.

Prema njegovim riječima, “u eventualnoj nekontroliranoj vojnoj eskalaciji ne može biti pobjednika, već samo poraženih”.

Stoga je pozvao lidere Irana da se pridržavaju “svoje odgovornosti i ne nastave spiralom eskalacije”.

“Napori Europe fokusirani su na održavanje diplomatskih kanala otvorenim za glasove razuma, usprkos izazovima. Radi se o sprečavanju rata”, rekao je Maas.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO