SAD demantira povlačenje iz još jednog nuklearnog sporazuma

Wood je rekao da o Rusiji ovisi odluka hoće li se SAD povući iz INF sporazuma 2. augusta (EPA)

Sjedinjene Američke Države, koje bi se ove sedmice trebale povući iz glavnog sporazuma o kontroli naoružanja, odbacile su ranije u utorak iznesene optužbe Rusije da se planiraju povući i iz međunarodnog ugovora o zabrani nuklearnih testiranja.

Washington je optužbu nazvao “lukavom, sovjetskom propagandom”, prenosi Hina.

Američki ambasador Robert Wood rekao je da je rusko kršenje ugovora već dobro uvježban obrazac.

“Moram odgovoriti na lukavu, sovjetsku propagandu koju je ranije iznio naš ruski kolega”, rekao je Wood. “Jasno smo rekli da ćemo se pridržavati moratorija na testiranja nuklearnog oružja”, istaknuo je.

SAD i njihovi saveznici u NATO-u kažu da bi Rusija, kako bi ispoštovala Sporazum o nuklearnom razoružanju (INF), trebala uništiti svoju krstareću raketu SSC-8, za koju Washington tvrdi da krši ugovornu zabranu kopnenih raketa dometa od 500 do 5.500 kilometara.

Zahtjevi Washingtona

Wood je rekao da o Rusiji ovisi odluka hoće li se SAD povući iz sporazuma 2. augusta, ali i da je Rusija jasno poručila da nema namjeru udovoljiti zahtjevima Washingtona.

“Nemamo razloga vjerovati da će Rusija početi poštovati sporazum”, rekao je američki ambasador za Reuters.

“Oni trebaju odlučiti hoće li se priključiti postojećoj kontroli naoružanja ili ne. To ovisi o njima”, dodao je Wood.

Ruski diplomat ranije je rekao da se Sjedinjene Američke Države planiraju povući iz Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja (CTBT), a kao izgovor optužit će Rusiju za nepoštivanje nuklearnog ugovora.

SAD je potpisao, ali nije ratificirao Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBT).

“Čini se da se propagandom lažnih tvrdnji o ruskom pridržavanju sporazumu nastoji pripremiti međunarodno mišljenje o povlačenju SAD-a iz CTBT-a i ponovno okriviti Rusiju za sve”, rekao je ruski diplomat Andrej Belousov na konferenciji o razoružanju. 

Izvor: Agencije