Johnson: Britanija napušta EU bez obzira na sve

Johnson kaže da bi pitanje takozvanog irskog 'backstopa' po kojem neće biti 'tvrde' granice između Republike Irske i Sjeverne Irske moralo da bude isključeno iz svakog dogovora o izlasku (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson rekao je svom irskom kolegi Leu Varadkaru da će Velika Britanija 31. oktobra izaći iz Evropske unije “bez obzira na sve”.

Sa druge strane, Varadkar je rekao da sporazum o Brexitu ne može ponovo da se otvara i da treba identificirati “zadovoljavajuće” alternativne dogovore, prenosi Reuters.

Johnson je u telefonskom razgovoru rekao Varadkaru i da bi pitanje takozvanog irskog “backstopa” po kojem neće biti “tvrde” granice između Republike Irske i Sjeverne Irske, moralo da bude isključeno iz svakog dogovora o izlasku, prenosi Tanjug.

Odlučan pristup

U saopštenju iz Downing Streeta, kaže se da je Johnson jasno rekao da će vlada pristupiti svim pregovorima odlučno i energično i u prijateljskom duhu i da je njegova želja da napusti EU sa dogovorom, ali da on mora da podrazumijeva ukidanje “backstopa”.

Sa druge strane, Varadkar je rekao da sporazum o Brexitu ne može ponovo da se pregovara i da treba identificirati “zadovoljavajuće” alternativne dogovore koji bi mogli da zamjene “backstop” u budućnosti, saopćeno je iz službe irske vlade.

Navodi se i da je Varadkar pozvao Johnsona u Dublin da razgovaraju o Brexitu i bilateralnim pitanjima uključujući Sjevernu Irsku.

Izvor: Agencije