Senator traži istragu o američkom oružju u Libiji

Khalifa Haftar je početkom aprila pokrenuo vojne akcije s ambicioznim planom da osvoji glavni grad Tripoli

Američki senator Robert Menendez zatražio je istragu o izvještajima da je američko oružje pronađeno u bazi snaga lojalnih komandantu sa istoka Libije Khalifi Haftaru.

Vlada nacionalnog jedinstva je saopćila da su njene snage prošle sedmice pronašle oružje u bazi koju su zauzeli od Haftarovih snaga u strateškom gradu Gharyanu, južno od glavnog grada Tripolija.

U saopćenju se navodi da se među zaplijenjenim oružjem nalaze četiri protuoklopne rakete u drvenim sanducima s oznakom “Oružane snage Ujedinjenih Arapskih Emirata”.

Menendez, senator iz New Jerseyja, u pismu državnom sekretaru Mikeu Pompeu izrazio je duboku zabrinutost zbog izvještaja, naglasivši da bi to predstavljalo “ozbiljno kršenje” američkog zakona ukoliko su Emirati prebacili oružje.

“Takav transfer bi skoro sigurno predstavljao i kršenje embarga Ujedinjenih naroda na oružje Libiji”, naveo je Menendez.

Žestoka ofanziva na Tripoli

“Saznao sam da je State Department možda pokrenuo istragu, ali ako nije, onda tražim da se odmah provede potpuna istraga”, dodao je.

Khalifa Haftar je početkom aprila pokrenuo vojne akcije s ambicioznim planom da osvoji glavni grad Tripoli, u kojem je sjedište Vlade nacionalnog jedinstva.

Libija je opterećena previranjima još od 2011. godine, kada je u krvavom ustanku, uz podršku NATO-a, svrgnut, a zatim i ubijen višedesetljetni lider Muammar Gaddafi.

Od tada oštre političke podjele u zemlji dovele su do dvije suparničke vlasti – jedne u istočnoj Libiji, s kojom je povezan Haftar, i druge u Tripoliju, koju podržava UN.

Izvor: Agencije