Pentagon kitizira testiranje raketa u Južnom kineskom moru

SAD optužuje Kinu da pokušava militarizirati to more izgradnjom vojnih postrojenja i umjetnih otoka
SAD optužuje Kinu da pokušava militarizirati to more izgradnjom vojnih postrojenja i umjetnih otoka

Pentagon je u utorak poručio kako je nedavno kinesko testiranje raketa u spornom Južnom kineskom moru “uznemirujuće” i suprotno kineskim obećanjima da neće militarizirati taj važni morski put.

Južno kinesko more jedno je u nizu sve većeg broja sporova u odnosu Washingtona i Pekinga, koji uključuju trgovinski rat, američke sankcije i Tajvan.

Sjedinjene Američke Države optužuju Kinu da pokušava militarizirati to more izgradnjom vojnih postrojenja i umjetnih otoka.

Jedan američki zvaničnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti, otkrio je kako je Kina tokom vikenda testirala nekoliko protivbrodskih balističkih raketa.

Zastrašivanje drugih država

“Naravno da je Pentagon svjestan kineskih lansiranja raketa s umjetnih struktura u Južnom kineskom moru, u blizini otočja Spratly”, rekao je kasnije glasnogovornik Pentagona Dave Eastburn o otocima koji se nalaze u blizini Filipina.

“Neću govoriti u ime svih suverenih država u regiji, no siguran sam da se slažu da je ponašanje Kine suprotno njenoj tvrdnji da želi donijeti mir u regiju, a cilj ovakvog djelovanja je zastrašivanje drugih koji polažu pravo na Južno kinesko more.”

Kina nije potvrdila testiranje raketa, a kinesko Ministarstvo vanjskih poslova u utorak je to odbilo komentirati, preusmjerivši pitanja na Ministarstvo odbrane, koje, također, nije dalo odgovor.

Vlada Kine je poručila kako će od vikenda do srijede provoditi vojne vježbe između otoka Spratly i Paracel, upozorivši brodove da ne ulaze na to područje.

Kina svojata gotovo cijelo Južno kinesko more, kroz koje godišnje prođe pet milijardi dolara prometa, no svojataju ga i Brunej, Malezija, Filipini, Vijetnam i Tajvan.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO