Boeing daje 100 miliona dolara za porodice žrtava nesreća

Ekonomski potres izazvan pandemijom korona virusa negativno će se odraziti na isporuke letjelica (EPA)
Ekonomski potres izazvan pandemijom korona virusa negativno će se odraziti na isporuke letjelica (EPA)

Kompanija Boeing saopštila je da je osigurala 100 miliona dolara za nekoliko narednih godina kako bi pomogla porodicama i zajednicama pogođenim u dvije nesreće na njihovim avionima 737 Max u kojima je poginulo 346 ljudi.

Kompanija je u srijedu saopštila da će dio novca otići na njihove troškove života, a dio bi trebao biti namijenjen nadoknadi duševnog bola porodica poginulih putnika, prenosi AP.

Boeing se suočava sa desecima tužbi zbog nesreća u kojima su učestvovali njegovi avioni.

Presudna uloga softvera

Rođaci poginulih putnika aviona kompanije kompanije “Lion Air” složili su se da pokušaju da do sporazuma sa kompanijom dođu posredovanjem, ali porodice putnika poginulih u padu aviona Boeing 737 Max 8 kompanije “Ethiopian Airlines” prije bilo kakve odluke čekaju više saznanja o detaljima nesreće.

Preliminarne istrage ukazuju na presudnu ulogu novog Boeingovog softvera koji je prouzrokovao padove aviona, a iz kompanije su saopštili da unapređuju taj softver, dok su svi avioni tipa 737 Max prizemljeni od marta ove godine, navodi agencija.

Izvor: Agencije


Povezane

Piloti su ljuti jer im kompanija ništa nije rekla o novom softveru koji je bio ‘umiješan’ u padove u Indoneziji i Etiopiji

17 Jun 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO