Video: Pucnjava na festivalu u Kaliforniji, više mrtvih


[Christopher-Robinson Morales via Storyful]

Četiri osobe, među kojima i napadač, ubijene su u nedjelju prilikom pucnjave na festivalu bijelog luka Dion Bracco, u Kaliforniji, objavio je načelnik policije grada Gilroya.

Još je 15 osoba ozlijeđeno, među kojima neki vatrenim oružjem, na “Gilroy garlic festivalu”, trodnevnom događaju koji se odvija svake godine.

“Nevjerojatno je tužno i obeshrabrujuće da događaj koji donosi toliko dobra zajednici mora pretrpjeti takvu tragediju”, rekao je načelnik Scot Smithee na konferenciji za novinare. 

Prema policijskim saznanjima napadač se, kako se čini,  provukao kroz ogradu i možda je imao pomagača. Policija je reagovala odmah na njegov napad i ustrijelila ga a sad traga za njegovim pomagačem. 

Sumnja se na više napadača

Glasnogovornica bolnice Santa Clara Valley rekla je kako je pet osoba hospitalizovano.

“Gilrojska policija i cijela zajednica suosjećaju s žrtvama današnje pucnjave na festivalu. Uviđaj je još u toku”, napisao je zapovjednik lokalne policije na Twitteru.

Videozapisi objavljeni na društvenim mrežama pokazuju ljude koji bježe od počinitelja, a početni izvještaji sugerišu da je bilo prisutno više napadača.

Ured Zavoda za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksploziv Sjedinjenih Američkih Država u San Franciscu također je potvrdio da su odgovorili na pucnjavu.

“Policija je na mjestu zločina u Gilroyu, Kalifornija. Prema izvještajima, počinitelj još nije uhapšen. Budite oprezni i sigurni”, napisao je na Twitteru odmah nakon napada američki predsjednik Donald Trump.

Televizijska mreža NBC News ranije je prenijela svjedočenje žene Julisse Contreras koja je rekla da je vidjela bijelca u tridesetim godinama kako puca iz puške.


[@wavyia via Storyful]

‘Pucao je u svim smjerovima’

“Vidjela sam ga kako puca u svim smjerovima. Nije ciljao ni na kog posebno. Pucao je malo desno, malo lijevo”, rekla je Contreras, prenosi NBC News.

“Uz zahvalnost onima koji su prvi stigli na mjesto događaja u Gilroyju, moje misli su uz ozlijeđene u ovom bezumnom nasilju”, objavila je na Twitteru kalifornijska sentorica Kamala Harris, koja se natiče za nominaciju demokratske stranke na predsjedničkim izborima 2020. godine.

Festival bijelog luka koji se svake godine održava u Gilroyju, pedesetak kilometara južno od San Josea, završava se u nedjelju.

Izvor: Agencije