Trump opet suočen s optužbama za ‘kampanju mržnje’

Trumpovu administraciju napušta i direktor Nacionalne obavještajne agencije, Dan Coats (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump brani se od novih optužbi za rasizam koje je pokrenuo njegov napad na afroameričkog zastupnika i grad Baltimore, što je riskantna izborna taktika za kojom je posegnuo i koju njegovi protivnici nazivaju “kampanjom mržnje”, javlja AFP.

“Odvratan nered, gomila štakora i drugih glodavaca”, “jako opasno i prljavo mjesto” u kojemu “nitko ne želi živjeti”, opisao je američki predsjednik u objavama na Twitteru sliku Baltimorea, industrijskog grada u Marylandu s većinskim afroameričkim stanovništvom, koji razaraju socijalni problemi, droga i nasilje.

Ti su napadi ponajprije bili upereni na Elijaha Cummingsa, kongresnika iz Baltimorea koji je prošlog tjedna kritizirao uvjete u kojima borave malodobnici na granici s Meksikom.

Napadi su potaknuli niz gnjevnih reakcija oporbe, a čelnica demokrata u Zastupničkom domu Nancy Pelosi ih je nazvala “rasističkim”.

“Demokrati uvijek igraju na kartu rasizma, a zapravo su učinili jako malo za fantastične Afroamerikance u našoj zemlji”, uzvratio je Trump na Twitteru.

Mediji: Bolje imati štetočine u susjedstvu nego biti štetočina

“Nije nikakav rasizam jasno reći ono što većina ljudi zna: Elijah Cummings je veoma loše radio za ljude svog okruga i za stanovnike Baltimorea”, istaknuo je kasnije na istoj društvenoj mreži.

Predsjednikove objave su potaknule ljutite reakcije u Baltimoreu, a gradonačelnik Bernard “Jack” Young ocijenio ih je “potpuno neprihvatljivim”.

Baltimore Sun, tamošnji dnevnik, napisao je u komentaru da je “bolje imati štetočine u susjedstvu nego biti štetočina”.

I stanovnici su na Twitteru više ili manje pristojnim riječima kritizirali predsjednika koristeći se hashtagovima #WeAreBaltimore i #BaltimoreProude.

Oprezni komentari republikanaca

Slično onome kada je pozvao četiri demokratske zastupnice, pripadnice manjina, da se “vrate” odakle su došle, nove Trumpove izjave oprezno su komentirali u njegovu političkom taboru.

“Predsjednik je dobro rekao da to nema baš nikakve veze s rasom”, rekao je šef kabineta Bijele kuće Mick Mulvaney.

Republikanski zastupnik iz Teksasa Will Hurd priznao je pak da “ne bi tvitao na takav način”.

Čini se da je Donald Trump s obzirom na predsjedničke izbore u studenom 2020. godine odlučan u nakani da mobilizira svoje biračko tijelo koje u velikoj većini čine bijelci, potičući rasne i ideološke razlike što dijele Ameriku.

Odlazi i šef obavještajaca

U međuvremenu su nastavljeni odlasci visokih dužnosnika iz Trumpove administracije, pa je američki predsjednik objavio, također na Twitteru, da ravnatelj američke Nacionalne obavještajne agencije Dan Coats odlazi s dužnosti 15. kolovoza.

Na njegovo mjesto Trump namjerava imenovati Johna Ratclifea, zastupnika iz Teksasa u Zastupničkom domu, člana odbora za obavještajnu djelatnost, pravosuđe i unutarnju sigurnost, javlja AFP.

“John će voditi i biti uzor velikoj zemlji koju voli”, napisao je Trump zahvalivši Coatsu što je “služio našoj zemlji”.

Donald Trump se redovito sukobljavao sa čelnicima američke obavještajne službe, pa tako i s Coatsom, u vezi s pitanjima koja idu od ruskog upletanja u predsjedničke izbore 2016. godine, preko Sjeverne Koreje do Irana.

Odlazak Dana Coatsa je najnoviji u dugom nizu odlazaka najviših dužnosnika Trumpove administracije. Prije njega su svoju dužnost napustili ministar obrane Jim Mattis, tajnica za domovinsku sigurnost Kirstjen Nielsen, šef kabineta Bijele kuće John Kelly i državni tajnik Rex Tillerson.

Izvor: Agencije