Rusija: SAD pljačka naftu u Siriji

SAD, Vojnici, Vojska, Sirija
Iz koalicije predvođene SAD-om kažu da vojne operacije koalicije nisu usmjerene na konflikt s drugim snagama u regionu (EPA)

Načelnik Operativnog štaba Generalštaba Rusije Sergej Rudskoj izjavio je da SAD pljačka naftna polja na istočnoj strani Eufrata te pruža pomoć Kurdima i Arapima u zamjenu za krijumčarenje nafte, javlja Anadolija.

U zgradi Ministarstva odbrane Rusije je održana konferencija za novinare o situaciji u Siriji na kojoj je Rudskoj upozorio na određene probleme u ratom pogođenoj zemlji.

“Osim što pružaju obuku militantima, američke trupe se bave i pljačkom naftnih polja koja su u vlasništvu sirijskog režima na području Eufrata”, rekao je Rudskoj.

Dodao je kako je u Siriji posljednjih nekoliko sedmica porastao broj vojnika koji djeluju u okviru privatnih američkih kompanija, napominjući kako njihov ukupni broj iznosi preko 3.500.

Pogoršana situacija u Idlibu

Istakao je također da se od prošlog mjeseca znatno pogoršala situacija na području zone deeskalacije sukoba u Idlibu, na sjeverozapadu Sirije.

Uz posredstvo Turske i Rusije u Sočiju 17. septembra 2018. postignut je dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone za civile.

Od septembra prošle godine i proglašenja primirja u toj regiji je raseljeno više od pola miliona ljudi. 

Pripadnici Sirijske mreže za ljudska prava ranije su saopštili kako je u napadima na zonu deeskalacije sukoba Idlib, koje su režimske snage i saveznici izveli od 26. aprila do 12. jula poginulo 606 civila, od čega 157 maloljetnika i 111 žena.

Izvor: Agencije