Prvi kineski ‘cyber disident’ osuđen na 12 godina zatvora

Huang Qi je prvi kineski opozicionar koji je bio zatvoren zbog upotrebe interneta u političke svrhe (EPA)
Huang Qi je prvi kineski opozicionar koji je bio zatvoren zbog upotrebe interneta u političke svrhe (EPA)

Osnivač kineske internet stranice o kršenju ljudskih prava u Kini osuđen je na dvanaest godina zatvora, što je jedna od najtežih kazni izrečenih posljednjih godina nekom disidentu.

Huang Qi, uhapšen prije više od dvije godine, proglašen je krivim za “otkrivanje državnih tajni” i oduzeta mu je imovina vrijednosti 200.000 juana (26.100 eura), navodi se u saopštenju suda u Mianyangu, na jugozapadu Kine.

U saopćenju na internetskoj stranici suda ne navode se detalji o prirodi tajni koje je Huang navodno odao, ili kome ih je dao, prenosi Beta.

Huang Qi, (56) je veteran disident. On je na meti vlasti Kine od 2000. godine. Vodio je portal “64 Tainwang”, koji je blokiran, da podsjeti na krvavo gušenje protesta na trgu Tiananmen u Pekingu 1989. godine.

Višestruka hapšenja

Uhapšen je 2016. ubrzo po dobijanju nagrade Reportera bez granica i TV5 Monda za slobodu medija.

On je već 2004. godine dobio nagradu Reportera bez granica za “cyber disidente”, pošto je četiri godine prije toga bio osuđen. Tada je bio prvi kineski opozicionar koji je bio zatvoren zbog upotrebe interneta u političke svrhe.

Huang je 2009. godine ponovo osuđen, ovog puta na tri godine zatvora zbog ukazivanje na loše stanje zgrada škola koje su se srušile godinu dana prije toga u zemljotresu u Sechuanu.

Prema organizacijama za odbranu ljudskih prava, Huang Qi je lošeg zdravlja.

Najteža kazna za jednog političkog opozicionara od dolaska predsjednika Xi Jinpinga na vlast u Kini izrečena je Qin Yongminu, prošle godine osuđenom na trinaest godina zatvora zbog “subverzije”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO