NVO: Čovječanstvo potrošilo raspoložive resurse planete za ovu godinu

Mreža za globalni ekološki otisak je upozorila da čovječanstvo nagriza prirodni kapital svoje planete čime smanjuje njen budući kapacitet da se regenerira (EPA)
Mreža za globalni ekološki otisak je upozorila da čovječanstvo nagriza prirodni kapital svoje planete čime smanjuje njen budući kapacitet da se regenerira (EPA)

Čovječanstvo od danas živi na kredit jer je već potrošilo prirodna bogatstva koja planeta ima na raspolaganju za ovu godinu, dva mjeseca ranije nego prije 20 godina, prema računici Mreže za globalni ekološki otisak (GFN).

“Čovječanstvo trenutno koristi ekološke resurse 1,75 puta brže nego što su kapaciteti obnove ekosistema”, navela je ta nevladina organizacija u saopćenju, prenosi Beta.

Organizacija je upozorila da čovječanstvo nagriza prirodni kapital svoje planete čime smanjuje njen budući kapacitet da se regenerira.

U ovome se pokazuju velike razlike po zemljama. Katar je iskoristio svoja raspoloživa sredstva poslije samo 42 dana, dok je Indonezija potrošila sredstva raspoloživa za jednu godinu za 342 dana, saopćio je Svjetski fond za prirodu (WWF) koji je povezan sa Mrežom za globalni ekološki otisak.

Ključne akcije

“Kada bi svi ljudi živjeli kao Francuzi bilo bi potrebno 2,17 planeta, a pet planeta kada bi svi živjeli kao Amerikanci”, naveo je Fond.

Da bi se uskladili sa raspoloživim resursima, do 31. decembra svake godine glavna akcija treba da se usmjeri na emisije plinova sa efektom staklene bašte koji sami po sebi predstavljaju 60 posto ljudskog ekološkog otiska na planeti,  naveo je WWF.

“Smanjivanjem emisije ugljendioksida za 50 posto mogli bi da dobijemo 93 dana u godini, odnosno da pomjerimo dan kada istrošimo raspoložive resurse za tu godinu do oktobra”, navela je ova nevladina organizacija.

Kada bi prepolovili konzumiranje životinjskih proteina mogli bi taj datum da pomjerimo za još petnaest dana godišnje, a kada bi prepolovili rasipanje hrane mogli bi da dobijemo još deset dana, naveo je WWF.

Svako može da izračuna svoj ekološki otisak na http://www.footprintcalculator.org

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO