Mijanmar bi mogao davati državljanstvo Rohinjama

Bangladeš i Mijanmar su 2017. potpisali sporazum o dobrovoljnom povratku izbjeglica ali proces repatrijacije je stao (EPA)
Bangladeš i Mijanmar su 2017. potpisali sporazum o dobrovoljnom povratku izbjeglica ali proces repatrijacije je stao (EPA)

Pripadnici etničke grupe Rohinja koji su iz Mijanmara izbjegli u susjedni Bangladeš uslijed napada vojske mogli bi zatražiti državljanstvo ako se vrate, rekao je visoki mijanmarski dužnosnik.

Mijanmarski ministar vanjskih poslova U Myint Thu vodio je delegaciju od deset članova u Bangladeš na razgovore o repatrijaciji Rohinja, od kojih se mnogi nalaze u izbjegličkim kampovima u toj zemlji.

Na konferenciji za medije nakon posjete izbjegličkom kampu na jugoistoku Bangladeša, Thu je rekao da bi Rohinje mogle zatražiti da postanu “naturalizirani državljani” Mijanmara.

“Pokušavamo im objasniti koje su mogućnosti dobijanja državljanstva”, rekao je Thu novinarima nakon susreta s Rohinjama, etničkoj muslimanskoj manjini Mijanmara koja je izbjegla pred represijom mijanmarske vojske.

Strah od povratka

Thu je rekao da, prema zakonu, oni nemaju pravo na puno državljanstvo ali da bi umjesto toga mogli zatražiti da status “naturaliziranih državljana” dok bi njihova djeca mogla imati pravo na puno državljanstvo.

Bangladeš i Mijanmar su 2017. potpisali sporazum o dobrovoljnom povratku izbjeglica ali proces repatrijacije je stao. Bangladeš je za to okrivio nespremnost Mijanmara da ih primi natrag a mnoge Rohinje se boje progona ukoliko ne dobiju državljanstvo Mijanmara.

Gotovo 750.000 Rohinja izbjeglo je u Bangladeš tokom obračuna vojske s tom grupom u augustu 2017. Stanovništvo Mijanmara većinom čine budisti, a UN i druge humanitarne organizacije optužile su vladu Mijanmara za etničko čišćenje i genocid. 

Izvor: Agencije


Povezane

Drugi je dan pregovora u Bangladešu o dobrovoljnom povratku Rohinja izbjeglica u Mijanmar. Stotine hiljada nastanjene su u kampovima u Bangladešu od 2017. godine, kada su zbog nasilja, za koje je odgovorna mijanmarska vojska, bile prisiljene na odlazak.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO