Iransko upozorenje britanskom ratnom brodu

Ratni brod kraljevske mornarice stigao je u Zaljev kako bi pratio brodove pod britanskom zastavom koji plove kroz Hormuz (EPA)

Iranska Revolucionarna garda objavila je videosnimku na kojoj njezini pripadnici upozoravaju britanski ratni brod da se ne miješa u zauzimanje britanskog tankera “Stena Impero” 19. srpnja, prenosi FoNet.

Snimka duga gotovo dvije minute prikazuje ratni brod u pratnji tankera “Stena Impero” i kako Revolucionarna garda zauzima tanker u Hormuškom tjesnacu, koji se nalazi između Irana i Omana, javlja AP.

Čuje se kako iranski časnik poručuje britanskom ratnom brodu: “Naređeno vam je da se ne miješate u moju operaciju”.

Britanski časnik je odgovorio da se njegov brod nalazi u međunarodnim vodama, s trgovačkim brodom u tranzitu.

No, iranski zapovjednik mu je poručio: “Ne ugrožavajte vaš život”.

Teheran: Evropska flota je provokacija

U međuvremenu je Iran ocijenio britanski prijedlog o europskoj floti koja bi pratila tankere Zaljevu ocijenio kao “provokativan” i “neprijateljski”.

“Čuli smo da namjeravaju poslati europsku flotu u Zaljev što naravno nosi neprijateljsku poruku. To je provokativno i povećat će tenzije”, poručili su iranski dužnosnici.

Osuda britanskog prijedloga uslijedila je nakon što je ratni brod kraljevske mornarice stigao u Zaljev kako bi pratio brodove pod britanskom zastavom koji plove kroz Hormuz.

Prethodno je britansko ministarstvo obrane potvrdilo da se brod HMS Duncan pridružio Fregati HMS Montrose u Zaljevu kako bi zaštitio slobodu plovidbe.

Izvor: Agencije