Arapske partije se ujedinile pred izbore u Izraelu

Oko 49 posto Arapa je glasalo u aprilu u poređenju sa 64 procenata na izborima 2015. godine (Anadolija)
Oko 49 posto Arapa je glasalo u aprilu u poređenju sa 64 procenata na izborima 2015. godine (Anadolija)

Arapske političke partije u Izraelu ozvaničile su danas da se ujedinjuju pred izbore 17. septembra u nadi da će podstaći izlaznost manjine koja čini petinu stanovništva Izraela.

Kako prenosi agencija Beta, palestinska partija Balad objavila je kasno sinoć da će se pridružiti Zajedničkoj listi arapskih partija.

Ayman Odeh, vođa partije Hadash, izjavio je danas da sada, kada su se partije ujedinile, mogu da odgovore na „veliki izazov“ s kojim se suočila arapska manjina.

Nju čine uglavnom Palestinci koji su ostali u Izraelu nakon osnivanja te države 1948. godine i njihovi potomci i oni se već dugo se žale da su diskriminisani.

Sudeći o ispitivanju javnog mnjenja prošle sedmice Zajednička lista bi mogla postati treća po veličini partija u izraelskom parlamentu Knessetu nakon septembarskih izbora.

Ujedinjenje, pa podjela na dvije stranke

Četiri arapske partije su se prvo ujedinile 2015. godine, ali se kasnije Zajednička lista podijelila na dvije stranke koje su osvojile ukupno deset zastupničkih mandata zbog male izlaznosti Arapa na izborima u aprilu.

Oko 49 posto Arapa je glasalo u aprilu u poređenju sa 64 procenata na izborima 2015. godine.

Tada su arapske partije osvojile 13 mandata.

U Izraelu se drugi put ove godine održavaju izbori što se nikada nije desilo u historiji te zemlje.

Premijeru Izraela Benjaminu Netanyahuu nije pošlo za rukom da formira vladajuću koaliciju nakon prvih izbora ove godine.

Zato je Netanyahuov Likud nastojao da se raspusti parlament i drugi put održe izbori.

Izvor: Agencije


Povezane

Benjamin Netanyahu postao je izraelski premijer koji je najduže na toj funkciji – više od 13 i po godina, čime je nadmašio osnivača Izraela Davida Ben-Guriona. Preživio je skandale, krize i sukobe, i pobjeđivao na izborima uprkos tome što je zemlja, kako mnogi smatraju, u političkom smislu sve dublje podijeljena.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO