Italija ne dozvoljava iskrcavanje migranata iz Libije

Matteo Salvini je u julu 2019. naredio da 131 spašeni migrant ostane na brodu na moru šest dana (EPA)
Matteo Salvini je u julu 2019. naredio da 131 spašeni migrant ostane na brodu na moru šest dana (EPA)

Spašeni migranti, njih najmanje 130, nalazi se na brodu talijanske obalne straže usidrenom u jednoj sicilijskoj luci i neće im biti dopušteno iskrcavanje sve dok Rim ne dobije odgovor iz Bruxellesa o tome kako će biti raspoređeni u Europskoj uniji. 

Brodu Gregorettiju je dopušteno da bude preko noći u sicilijskom gradu Augusti, rekao je ministar prijevoza Danilo Toninelli u nedjelju.

Trudna žena i njezin suprug, i njihovo troje djece dobili su dopuštenje da napuste Gregoretti u subotu, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Ministar unutarnjih poslova i zamjenik premijera Matteo Salvini u petak je rekao da se ostale zemlje EU-a moraju  obvezati da će preuzeti migrante pa će Italija dopustiti njihovo iskrcavanje  na talijansku obalu.

Ribarskim čamcima spasavali migrante

Europska komisija sada radi na tom slučaju.

Italija, zajedno s Maltom, Grčkom i Španjolskom, nosi se s lavovskim dijelom priljeva migranata koji su proteklih godina stigli preko Sredozemlja u Europsku uniju, što te zemlje  smatraju neprihvatljivim.

Migranti su najprije pokupljeni u četvrtak, neki od njih uz pomoć talijanskih ribarskih čamaca, izvješćuje novinska agencija Adnkronos.

Prošle godine, skupina od 177 migranata bila je u sličnoj situaciji nakon što talijanski ministar Matteo Salvini gotovo tjedan dana nije dopuštao da se iskrcaju.

Izvor: Agencije


Povezane

Desetine migranata spašenih u blizini libijske obale iskrcali su se u Italiji uprkos tome što su vlasti zabranile pristajanje spasilačkim brodovima. Brod “Aleks” zaplijenjen je na Lampedusi, dok se njemački brod sa 65 spašenih migranata, iako je bilo planirano da pristane u Italiji, uputio prema Malti.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO