Italija će se brzom prugom povezati s Francuskom

U dolini Susa, u severnoj Italiji održan je veliki protest protiv projekta u Pijemontu, gdje se gradi glavni tunel željezničkog pravca. (EPA)
U dolini Susa, u severnoj Italiji održan je veliki protest protiv projekta u Pijemontu, gdje se gradi glavni tunel željezničkog pravca. (EPA)

Italija je obećala Europskoj uniji završiti željezničku poveznicu s Francuskom, objavio je predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli.

Sassoli je napisao na Twitteru da je talijanska odluka o realizaciji kontroverznog projekta, koji uključuje izgradnju 58 kilometara dugog tunela kroz Alpe, a sufinanciran je od EU-a, “dobra vijest”.

Završetak izgradnje željeznice velike brzine (TAV) koja bi povezivala francuski Lyon i talijanski Torino, podijelio je vladajuću koaliciju u Italiji.

Pokret pet zvijezda dugo se protivio projektu, navodeći je Italiji potrebno unaprjeđenje postojeće željezničke mreže, dok se koalicijski partner Liga zalaže za izgradnju tog željezničkog pravca.

Conte: Blokiranje skuplje od izgradnje

Prethodno je talijanski premijer Giuseppe Conte rekao da bi blokiranje izgradnje poveznice bilo za Italiju skuplje od izgradnje, sugerirajući da bi trebalo prekinuti blokadu radova.

Italija je morala donijeti odluku o projektu do 26. srpnja, što je rok koji je postavila Europska unija.

U subotu je održan veliki prosvjed protiv projekta u Pijemontu, gdje se gradi glavni tunel željezničkog pravca.

Tijekom prosvjeda policija je odgovorila suzavcem kada je grupa prosvjednika pokušala probiti policijski kordon i doći do mjesta radova, prenijela je ANSA.

Izvor: Agencije


Povezane

Transalpska željeznica, koja će povezati talijanski Torino i francuski Lion, znatno će skratiti putovanje kroz Europu. Dio projekta je i tunel, vrijedan osam milijardi eura. Međutim, projekat odavno izaziva protivljenje lokalnog stanovništva, a sada bi mogao postati i žrtva zahlađenja odnosa Rima i Pariza.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO