Vrhovni sud odobrio korištenje 2,5 milijarde dolara za gradnju zida

Izgradnji zida, projektu ukupno vrijednom šest milijardi dolara, žestoko se protive demokrati i meksička vlada (EPA)
Izgradnji zida, projektu ukupno vrijednom šest milijardi dolara, žestoko se protive demokrati i meksička vlada (EPA)

Vrhovni sud SAD-a administraciji predsjednika Donalda Trumpa omogućio je da 2,5 milijardi dolara novca koji je Kongres odobrio za Pentagon preusmjeri za izgradnju zida duž američko-meksičke granice, iako su kongresnici odbili osigurati finansiranje njegove izgradnje.

Sud u kojem konzervativci imaju većinu, sa pet naprema četiri glasa blokirao je u cijelosti presudu saveznog sudije u Kaliforniji, kojom se republikanskom predsjedniku zabranjuje da troši novac jer Kongres nije izričito odobrio sredstva za projekt izgradnje zida.

Tom projektu, ukupno vrijednom šest milijardi dolara, žestoko se protive demokrati i meksička vlada.

Trump nije uspio uvjeriti Kongres da finansira zid iako je u februaru proglasio vanrednu situaciju na nacionalnom nivou i najavio kako će ovlastiti upravu da za izgradnju zida reprogramira 6,7 ​​milijardi dolara iz fondova koje je Kongres dodijelio za druge svrhe.

Dvije tužbe

Nekoliko država, uključujući Kaliforniju i organizacije poput Sierra Cluba i koalicije Južnih graničnih zajednica, osporile su upravnu odluku u dvije tužbe.

Sudija Okružnog suda SAD-a u Kaliforniji odlučio je u junu da je prijedlog Trumpove administracije o izgradnji zida na granici novcem namijenjenim za borbu protiv droga nezakonit. Sudija je izdao nalog kojim se zabranjuje korištenje novca iz fondova za taj zid. Trumpova administracija žalila se na tu odluku.

Trump, koji je izgradnju zida na granici učinio centralnim obećanjem svoje kampanje za Bijelu kuću 2016. godine, tweetom je pozdravio odluku Vrhovnog suda, nazvavši je pobjedom za “sigurnost na granici i vladavinu prava”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO