Protesti uprkos zabrani, policija odgovorila suzavcem

Policija koju se kritizira jer nije bolje zaštitila javnost od napadača u Yuen Longu, zabranila je organiziranje marša u tom mjestu iz sigurnosnih razloga (EPA)
Policija koju se kritizira jer nije bolje zaštitila javnost od napadača u Yuen Longu, zabranila je organiziranje marša u tom mjestu iz sigurnosnih razloga (EPA)

Nekoliko tisuća prosvjednika u subotu se okupilo unatoč policijskoj zabrani približavanja ruralnom okrugu Hong Konga, gdje su prošlog vikenda navodno članovi trijade napali prosvjednike i putnike na željezničkoj stanici.

Policija koju se kritizira jer nije bolje zaštitila javnost od napadača u Yuen Longu, zabranila je organiziranje marša u tom mjestu iz sigurnosnih razloga. 

Aktivisti su se svejedno okupili do 9 sati na paklenoj vrućini skandirajući protiv policije koja je nekoliko sati nakon početka prosvjeda ispalila suzavac na prosvjednike.

Stanovnici su rekli da je vidljiva povećana prisutnost policajaca u području, a dodatna utvrda postavljena je i oko policijske postaje u Yuen Longu.

“Iznevjerili su javnost”, rekao je prosvjednik Kevin, odjeven u crvenu majicu, dok je stajao ispred policijske postaje.

“Namjerno dopuštaju trijadi da premlaćuju prosvjednike kako bi nam se osvetili. I zato smo ovdje kako bismo ih naučili lekciju”, rekao je Kevin.

‘Prosvjedi neće prestati’

Prošle nedjelje je stotinjak muškaraca u bijelim majicama upalo na željezničku stanicu u Yuen Longu samo nekoliko sati nakon što su prosvjednici promarširali centrom Hong Konga i oštetili kineski ured za vezu, glavni simbol vlasti Pekinga nad bivšom britanskom kolonijom.

Muškarci su napali prosvjednike s crnim kacigama, prolaznike, novinare i zastupnike palicama i cijevima te ozlijedili 45 ljudi.

Nakon nedeljnog nasilja uhićeno je 12 osoba, među kojima i neke povezane sa trijadama.

“Neće prestati. Jedan od slogana protesta je ‘širenje cvetanja’. Mi sadimo biljke i one cvetaju. I dok vlada ne odgovori na pet zahtjeva, naročito na onaj u vezi neovisne istrage o policijskom nasilju, ne vidim kako se bilo što može zaustaviti”, kaže Chung, 39-godišnji stanovnik Yuen Longa.

Od kada su krenuli masovni prosvjedi početkom juna, demonstranti traže povlačenje kontroverznog zakona o ekstradiciji, koji je ćelnica grada Carrie Lam proglasila “mrtvim”, ali nije oficijelno povučen.

Ostali zahtjevi ukljućuju neovisnu istragu navoda o policijskoj brutalnosti, uklanjanje ocjene da su prosvjedi 12. juna bili “neredi”, zatim oslobađanje uhapšenih prosvjednika i neposredne izbore zvaničnika.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Hong Kong se sprema za nove velike proteste najavljene za nedjelju. Dio je to kampanje protiv, kako na to mnogi gledaju, pokušaja zvaničnog Pekinga da uspostavi čvršću kontrolu nad tom teritorijom. Demonstracije su počele kada su vlasti Hong Konga pokušale usvojiti zakon kojim se omogućava izručenje u kopneni dio Kine. Međutim, protesti su nastavljeni i […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO