Johnson: Brexit daje Britaniji ogromnu ekonomsku priliku

Boris Johnson
Vlasti Londona obratile su se policijskoj službi koja bi trebala utvrditi postoje li elementi za pokretanje sudske istrage (EPA)

Novi britanski premijer Boris Johnson rekao je, predstavljajući svoje planove za razvoj zemlje nakon Brexita, kako činjenica da Britanija napušta Evropsku uniju daje njegovoj zemlji “ogromnu ekonomsku priliku” da promijeni svoj ekonomski pravac. 

“Vjerujem da je to šansa za promjenu pravca kojim ide Velika Britanija i učini nas najboljom na svijetu zemljom za život”, kazao je Johnson u govoru održanom u Manchesteru, na sjeveru zemlje.

“Izlazak iz Evropske unije ogromna je ekonomska prilika da učinimo stvari koje decenijama nismo mogli učiniti”, dodao je.

Sa ili bez sporazuma iz EU

Johnson se založio za to da se započne raditi na planovima za stvaranje slobodnih luka i poreskih koncesija za poslovanje kao i da se ubrzaju razgovori o sporazumima o slobodnoj trgovini koji će se sklapati nakon Brexita.

Novi premijer obećao je ulaganja u obrazovanje, sigurnost, telekomunikacijsku infrastrukturu i tehnološke inovacije, uključujući 3,6 milijarde funti namijenjenih saobraćaju i infrastrukturnim projektima izvan najvećih britanskih gradova.

Johnson se još jednom založio za povlačenje Britanije iz EU sa 31. oktobra, sa ili bez sporazuma.

Ponovo pregovarati o sporazumu

Ponovno je insistirao na tome da o sporazumu koji je njegova prethodnica Theresa May postigla s EU treba ponovno pregovarati, zatraživši uklanjanje iz njega kontroverznog “backstopa” kojim bi se trebala garantovati otvorena irska granica.

Tokom obraćanja parlamentu u četvrtak Johnson je postavio ultimatum čelnicima EU da “preispitaju svoje odbijanje” da se ponovno pregovara o sporazumu o britanskom izlasku.

Ne bude li EU ponovno pregovarala “otići ćemo bez sporazuma”, kazao je Johnson dodajući da je glavni prioritet njegove vlade obaviti pripreme za Brexit bez sporazuma.

Izvor: Agencije