Gvatemala i SAD potpisali sporazum o migracijama

Migranti će moći u Gvatemali podnijeti zahtjev za azil, ali tada neće moći zatražiti azil u SAD-u (EPA)

Gvatemala i Sjedinjene Američke Države potpisale su sporazum o migracijama kojim Gvatemala dobiva status sigurne treće zemlje i taj ugovor odnosit će se na građane Hondurasa i El Salvadora.

“Rade ono što smo od njih tražili”, rekao je Trump novinarima pošto je SAD potpisao sporazum s guatemalskim ministrom unutarnjih poslova u Ovalnom uredu.

Ministar Enrique Degenhart rekao je da je “jasno” da je Gvatemala morala pristati na promjene.

Potpisivanje sporazuma je obrat jer ranije ovaj tjedan Trump je Gvatemali zaprijetio kaznenim mjerama, uključujući carine, ako ne potpiše.

Status “sigurne treće zemlje” znači da migranti mogu u Gvatemali podnijeti zahtjev za azil, ali tada neće moći zatražiti azil u SAD-u čime bi se potencijalno smanjio priljev migranata iz Hondurasa i El Salvadora.

Do sporazuma nakon smanjenja pomoći SAD

Prema tom sporazumu Gvatemala bi postala tampon zona koja bi sprječavala prolaz migranata prema Sjedinjenim Državama.

Stanovnici Hondurasa i El Salvadora moraju proći kroz Gvatemalu da stignu do Meksika odakle onda mogu natasviti prema SAD-u.

Meksiko je, također pod prijetnjom carina, počeo surađivati sa SAD-om kako bi spriječio sankcije i Trump je rekao da taj sporazum funkcionira.

Gvatemala, jedna od najsiromašnijih zemalja u regiji, jedna od država kojima je administracija Donalda Trumpa smanjila pomoć.

Gvatemalska vlada je rekla da će idućih dana potpisati i sporazum kojim će se jamčiti privremene radne vize državljanima Gvatemale koji rade u SAD-u.

Taj sporazum će  radnicima u poljoprivredi proširiti pristup američkim farmama i rančevima, rekao je predsjednik Trump.

Izvor: Agencije