Erdogan: Ako SAD ne da F-35, okrenut ćemo se drugome

Turski predsjednik je rekao da ga američka odluka o isključenju iz programa F-35 neće odvratiti od nabavke aviona (EPA)
Turski predsjednik je rekao da ga američka odluka o isključenju iz programa F-35 neće odvratiti od nabavke aviona (EPA)

Turski predsjednik Reccep Tayyip Erdogan rekao je da će se Turska okrenuti nekome drugome radi borbenih zrakoplova ne bude li SAD prodao avione F-35.

Prema njegovim riječima, američka odluka o isključenju Ankare iz programa Tursku neće odvratiti od nabavke zrakoplova.

SAD je prošli tjedan rekao da uklanja NATO saveznicu Tursku iz programa F-35, nakon što je Ankara kupila i dobila isporuku ruskoga raketnog sustava obrane S-400, koje Washington smatra prijetnjom.

Washington također prijeti sankcijama Turskoj, premda Ankara odbacuje upozorenja.

Trump krivi Obaminu administraciju

Umjesto toga, Ankara oslanja se na komentare američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je rekao da se prema Turskoj odnosilo “nepošteno”.

Trump je novinarima u Bijeloj kući u petak rekao da ne okrivljuje Tursku zbog kupnje ruskog zračnog obrambenog sustava, ali nije rekao kad će odlučiti o nametanju sankcija Turskoj  jer je poslovala s ruskom vojskom, kako se zahtijeva prema američkom zakonu iz 2017.

“Promatramo cijelu tursku situaciju”, rekao je Trump. “To je teška situacija … Ne okrivljujem Tursku jer postoji mnogo okolnosti”, kazao je američki predsjednik. 

“Mnogo je okolnosti i mnogo problema koji su se desili tokom Obamine administracije”, kazao je Trump novinarima u Ovalnom uredu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO