UN: Svijet je ravnodušan prema 103 ubijena sirijska civila

Idlib, Sirija
Napadi na civile, rekao je Maas, predstavljaju ratne zločine, a oni koji ih izvode trebali bi odgovarati zbog toga (Reuters)

Najmanje 103 civila od kojih 26 djece ubijeno je u proteklih deset dana u zračnim napadima sirijske vlade i njezinih saveznika na škole, bolnice, tržnice i pekare uz očitu ravnodušnost međunarodne zajednice, upozorila je Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet, prenosi Reuters.

Bachelet je za napade u područjima koja drže pobunjenici optužila vladu i njezine saveznike. 

“Napadi su se dogodili s očiglednom međunarodnom ravnodušnošću. To su civilne mete i nije baš vjerojatno da su sve pogođene slučajno s obzirom na dosljedan obrazac takvih napada”, poručila je Bachelet. 

Mjesecima traju napadi na Idlib

Vlada je krajem travnja počela napade na Idlib, enklavu u sjeverozapadnoj Siriji, posljednje pobunjeničko uporište protiv predsjednika Bashara al-Assada, objasnivši da odgovaraju na kršenje primirja. 

Posljednja tri mjeseca su zbog napada stotine tisuća ljudi pobjegle iz svojih domova ili privremenih skloništa u potrazi za utočištem blizu granice s Turskom, a stotine su civila ubijene, prema podacima ratnih promatračkih skupina. 

Pokrajina Idlib je zajedno sa sjevernom Hamom i zapadnim Halepom, jedna od posljednjih pobunjeničkih uporišta u Siriji nakon osam godina trajanja građanskog rata. 

Demilitarizirano područje

Područje je demilitarizirano sporazumom o primirju između Rusije i Turske koja podržava pobunjenike kako bi se poštedilo 2,7 milijuna civila koji ondje žive. 

Prošli tjedan je UN rekao da je ubijeno više od 350 civila, a 330.000 je bilo prisiljeno napustiti svoje domove zbog eskalacije sukoba 29. travnja. 

Brojke su sada ažurirane i pribraja im se još 103 poginulih u proteklih 10 dana. Broj raseljenih prešao je 400.000. 

Izvor: Agencije