Španija i Bugarska pred Sudom pravde EU-a zbog kvaliteta zraka

Brisel smatra da Španija sistematski krši propise o količini azot-dioksida, koji su pravno obavezujući od 2010. godine (EPA)

Evropska komisija je podnijela prijavu Sudu pravde Evropske unije protiv Španije i Bugarske koje je Brisel ranije pozvao da poštuju propise o kvalitetu zraka.

Evropska komisija je maja 2018. godine, poslije deset godina upozorenja, odlučila da podnese prijavu protiv šest članica Unije, među kojima su bile Njemačka i Francuska, zbog nepoštovanja propisa o zagađenju zraka, prenosi Beta.

Sad je red na Španiju za koju Brisel smatra da “sistematski krši propise o količini azot-dioksida (nusprodukta sagorijevanja), koji su pravno obavezujući od 2010. godine”, navodi se u saopćenju Evropske komisije.

Prekoračenje zagađenja je u gradskim zonama Madrida, Barcelone i u naselju kod njenog aerodroma.

Glavni uzročnici

Emisije NO2 s najfinijim česticama PM10 su među glavnim uzročnicima zagađenja zraka u EU zbog saobraćajne gužve i dizel motora.

Po Evropskoj agenciji za životnu sredinu, u Španiji od NO2 godišnje prijevremeno umre 9.000 ljudi.

Bugarskoj, koja je već osuđena zbog nepoštovanja propisa o dopuštenoj količini čestica u zraku, ovog puta se zamjera prekoračenje graničnih vrijednosti sumpor-dioksida (SO2) koji potiče od sagorijevanja fosilnog goriva.

Evropska komisija je upozorila Hrvatsku i Rumuniju zbog “sistematskog nepoštovanja” praćenja zagađenja zraka, dok je Grčka pozvana da poboljša zaštitu svojih građana od emisije gasova iz industrije, a upozorenje je dobila i Poljska koja krši odredbe iz jedne presude Suda pravde EU-a.

Izvor: Agencije