Trump blokirao zakone koji ograničavaju prodaju oružja Saudijskoj Arabiji

Izvjestiteljica UN-a je pozvala FBI da otvori istragu o umiješanost Bin Salmana u ubistvo Jamala Khashoggija, što je Trump odbio (EPA)
Izvjestiteljica UN-a je pozvala FBI da otvori istragu o umiješanost Bin Salmana u ubistvo Jamala Khashoggija, što je Trump odbio (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump uložio je veto na tri zakona kojima se ograničava prodaja oružja Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima vrijednog milijarde dolara.

Zakoni su jedna od rijetkih zajedničkih akcija demokrata i republikanaca protiv Trumpove administracije i njegova odnosa s kraljevstvom u Perzijskom zaljevu koje je pod intenzivnom istragom zbog ubistva saudijskog disidentskog novinara Jamala Khashoggija u oktobru prošle godine.

Saudijska Arabija suočava se s međunarodnim kritikama zbog rata protiv pobunjenika iz pokreta Husi u Jemenu koji je izazvao humanitarnu krizu, prenosi Hina.

Opravdanja Bijele kuće

Bijela kuća opravdala je niz veta time što bi ograničenja “oslabila globalnu konkurentnost SAD-a i ugrozila važne odnose s našim saveznicima i partnerima”.

Zakoni bi također naštetili mogućnosti Saudijske Arabije da se odbrani i “služi kao bedem” protiv djelovanja Irana u regiji, rekli su iz Bijele kuće.

U junu je posebne izvjestiteljica Ujedinjenih naroda Agnes Callamard objavila opsežan izvještaj o ubistvu Khashoggija, kazavši kako bi protiv saudijskog princa i prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana trebalo pokrenuti kaznenu istragu.

Među njenim zahtjevima bio je i poziv FBI-ju da otvori istragu o slučaju, što je Trump odbio.

Saudijska Arabija također je odbila UN-ov izvještaj, kazavši da niko na čelu kraljevstva nije sudjelovao u ubistvu novinara u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO