Juncker: Nema promjene sporazuma o Brexitu

Jean-Claude Juncker je Borisu Johnsonu rekao da će Unija analizirati sve ideje koje će predložiti Velika Britanija (EPA)

Predsjednik Europske komisije na odlasku Jean-Claude Juncker poručio je u četvrtak novom britanskom premijeru Borisu Johnsonu da je sporazum koji je s Bruxellesom postigla njegova prethodnica Theresa May “najbolji i jedini moguć”, prenijela je glasnogovornica Europske unije Mina Andreeva.

Prema njezinim riječima, Juncker je Johnsonu u telefonskom razgovoru rekao da će EU analizirati sve ideje koje će predložiti Velika Britanija, ako će biti u skladu sa sporazumom o izlasku.

Dvoje čelnika su dogovorili da će ostati u kontaktu, a Juncker je rekao Johnsonu i da EK ostaje otvorena za razgovore s Velikom Britanijom u narednim tjednima, prenosi agencija dpa.

Barnier: Johnsonovi zahtjevi neprihvatljivi

Johnson je ranije u britanskom Parlamentu naglasio kako će tražiti promjenu dogovora Therese May s Bruxellesom, koji je više puta odbačen u tom tijelu.

Otkrio je da je zadužio Michaela Govea, bivšeg ministra okoliša i velikog zagovornika izlaska iz EU-a, da pripremi državu na Brexit bez dogovora.

Johnson je više puta ponovio da će Velika Britanija napustiti Uniju 31. listopada, bez obzira hoće li do tada imati sporazum s EU-om ili ne.

Oglasio se i glavni pregovarač EU-a Michel Barnier, rekavši kako su zahtjevi za izmjenu ugovora o istupanju koje je iznio Johnson “neprihvatljivi” te da se EU treba pripremiti na izlazak Velike Britanije bez dogovora.

“Johnson je rekao da, ako se želi postići dogovor, treba ukloniti zaštitni mehanizam [o irskoj granici]. To je, naravno, neprihvatljivo i nije u ovlasti Europskog vijeća”, naveo je Barnier u elektroničkoj poruci poslanoj predstavnicima 27 članica Unije, koju je AFP dobio na uvid.

‘Solidarnost i jedinstvo 27 članica’

“Kao što pokazuje njegov prilično ratoboran govor, moramo se pripremiti na to da će dati prednost planiranju izlaska ‘bez dogovora’, dijelom zato da izvrši pritisak na jedinstvo EU-a dvadeset sedmorice”, dodao je Barnier.

Pozvao je članice da održe jedinstvo.

“Osnovno za nas je da ostanemo mirni, držimo se naših načela i smjernica te pokažemo solidarnost i jedinstvo preostalih 27 članica”, napisao je Barnier u pismu.

“Ostajem na raspolaganju tijekom ljeta za razgovore s Velikom Britanijom”, zaključio je.

Izvor: Agencije