EK upozorila Mađarsku zbog migranata na granici sa Srbijom

Mađarska ne dostavlja hranu ljudima koji čekaju povratak u tranzitnoj zoni (EPA)

Evropska komsija uputila je Mađarskoj zvanično pismo upozorenja zbog ophođenja prema migrantima koji se nalaze u tranzitnoj zoni na granici sa Srbijom.

Komisija se istovremeno obratila i Sudu pravde Evropske unije zbog mađarskog zakona kojim se ograničava pravo na podnošenje zahteva za azil u boravak.

Portparolka EK-a Natasha Bertaud kaže da je zvanično pismo upozorenja upućeno Mađarskoj zbog nedostavljanja hrane ljudima koji čekaju povratak u tranzitnoj zoni na granici između Mađarske i Srbije.

“Nalazimo da uslovi tog zadržavanja u mađarskoj zoni tranzita ne poštuju mere propisane EU dekretom o povratku, niti Povelju o fundamentalnim pravima EU-a”, poručila je Bertaud.

Budimpešti mjesec za odgovor

Ona je navela da je, zbog hitnosti situacije na granici sa Srbijom, Budimpešti ostavljeno mesec dana da odgovori na pismo EK-a, nakon čega će Komisija odlučivati o daljim koracima u mogućoj prekršajnoj proceduri.

Bertaud za Tanjug je potvrdila da je EK postupala po “odvojenom slučaju” kada se Sudu pravde EU-a obratila zbog zakona kojim se kriminalizuju aktivnosti za podršku potražiocima azila i dodatno ograničava pravo na azil.

“U julu 2018. godine poslali smo zvanično pismo Mađarskoj zbog ‘Stop Soros’ zakona, koji kriminalizuje aktivnosti i podršku zahtevima za dobijene azila i boravka. Zbog nezadovoljavajućeg odgovora, doneli smo još jedno mišljenje u januaru 2019. godine i, posle analize odgovora mađarskih vlasti, odlučili smo da se obratimo sudu”, zaključuje Bertaud.

“Stop Soros” zakon ograničava pravo azilanata na pomoć prilikom potražnje azila u Mađarskoj, a nazvan je po američkom milijarderu Georgu Sorosu, koga Budimpešta krivi za podršku nelegalnim migracijama.

Izvor: Agencije