Ruski opozicionar Aleksej Navaljni uhapšen uoči protesta

Protivnik Kremlja je u utorak navečer pozvao na nove proteste u subotu zbog odbijanja kandidatura opozicije za izbor gradske skupštine Moskve (EPA)

Protivnik Kremlja Aleksej Navaljni izjavio je da je uhapšen u Moskvi, usred sve većih protesta zbog isključenja kandidata opozicije za predstojeće lokalne izbore.

Navaljni je u videoporuci na Instagramu izjavio da je uhapšen ispred svog doma dok je išao na jutarnje trčanje i dodao da je odveden u policijsku stanicu, prenosi Beta.

“Ljudi su u pravu kad kažu da sport nije uvijek dobar za zdravlje”, ironično je rekao Navaljni.

Njegova glasnogovornik Kira Jarmič potvrdila je hapšenje Navaljnog porukom na Twitteru.

Protivnik Kremlja je u utorak navečer pozvao na nove proteste u subotu zbog odbijanja kandidatura opozicije za izbor gradske skupštine Moskve.

Val protesta

Ta mjera je izazvala val protesta i nedavno se u centru glavnog grada okupilo gotovo 20.000 ljudi.

Registracija brojnih kandidata opozicije je prošle sedmice odbijena zvanično zbog nepravilnosti u prikupljanju potpisa podrške.

Ti kandidati, među kojima ima pristalica i saveznika Navaljnog, smatraju da su te nepravilnosti izmišljene.

Prema zakonu, nezavisni kandidati treba da prikupe potpise gotovo tri posto mogućih birača za ove izbore, a to je između 4.500 i 5.000 potpisa.

Opozicija koja je lišena učešća na važnijim izborima, kao što su predsjednički, mobilizirala se za ove lokalne izbore, u nadi da će moći da utiče na odluke o upravljanju ogromnim budžetom predviđenim za glavni grad Rusije.

Izvor: Agencije