Ove godine samo 40 izbjeglica dobilo azil u Sloveniji

Slovenska vlada ove godine je zaoštrila politiku prema ilegalnim migrantima (EPA)

Od 5.300 migranata i izbjeglica, koliko ih je u prvoj polovini ove godine u Sloveniji otkrila i privela policija, status međunarodne zaštite zatražilo je njih 1.802, ali je azil dobilo samo njih 40, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova koje je prenijela Slovenska televizija.

Slovenska vlada koju vodi premijer Marjan Šarec ove je godine zaoštrila politiku prema ilegalnim migrantima te najavila podizanje 40-ak novih kilometara žičane ograde prema Hrvatskoj s ciljem odvraćanja migranata.

Prema službenim podacima, ilegalni ulasci ove su godine, među ostalim i zbog povoljnijih vremenskih prilika u odnosu na lani, znatno povećani, pa se u skladu s tim povećava zaštita najkritičnijih dijelova granice, osobito na ruti prema Italiji, u čemu od početka sedmice učestvuju i pripadnici vojske.

Lani je tokom cijele godine status migranata u Sloveniji zatražilo 2.875 ljudi, ali je odobren samo za njih 102.

Zatvorska kazna

Zaoštrava se i kaznena politika prema organizatorima ilegalnih prijelaza koji bivaju uhvaćeni, među kojima je, prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova, najviše stranaca, pa je u zatvorima pod sumnjom ili optužbama za nezakonit prijelaz granice i ulazak u državu njih 323, što je skoro četvrtina ukupnog broja zatvorske populacije.

Među njima je daleko najviše državljana Srbije i BiH, a slijede oni s hrvatskim, pakistanskim, rumunskim, makedonskim, albanskim i italijanskim pasošem, prenosi Hina.

Broj slovenskih državljana koji se bave ilegalnim prijelazima nije poznat, a prema navodima policije oni su u odnosu na strance u manjini.

Za nezakonito krijumčarenje stranaca preko granice slovenski krivični zakon predviđa zatvorsku kaznu do najviše osam godina zatvora i novčanu kaznu, a takva djela tretira kao ilegalnu trgovinu ljudima koju izvode kriminalne skupine zbog profita.

Izvor: Agencije