Iran nudi razmjenu tankera sa Velikom Britanijom

Iran je zauzeo brod Stena Impero pod britanskom zastavom u strateški važnom Hormuškom tjesnacu, tvrdeći kako se sudario sa ribarskim brodom i prekršio međunarodno pravo (EPA)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani napravio je potez koji sugerira kako će, ukoliko Velika Britanija oslobodi iranski tanker koji je zauzela kod obale Gibraltara ranijeg ovog mjeseca, njegova država odgovoriti na isti potez kada je riječ o brodu pod britanskom zastavom koje je Iran zauzeo prošle sedmice.

„Ako Velika Britanija odstupi od pogrešnih akcija u Gibraltaru, onda će oni dobiti odgovarajući odgovor Irana“, kazao je Rouhani u srijedu tokom sedmičnog sastanka kabineta.

Supertanker Grace-1 je zauzet kod britanske prekomorske teritorije kod španske južne obale 4. jula pod sumnjom da nosi naftu ka Siriji, što je protiv sankcija Evropske unije. Neke dvije sedmice kasnije, Iran je zauzeo brod Stena Impero pod britanskom zastavom u strateški važnom Hormuškom tjesnacu, tvrdeći kako se sudario sa ribarskim brodom i prekršio međunarodno pravo.

London i Teheran su odbacili optužbe suprotne strane i ušli u sukob zbog zauzimanja brodova u vrijeme jačanja tenzija SAD-a i Irana u Hormuškom tjesnacu, najznačajnijoj naftnoj arteriji na svijetu.

„Ovo je prvi put kako je on [Rouhani] naizgled povezao zauzimanje broda koje je izvršila Revolucionarna garda prije manje od sedmice sa zauzimanjem iranskog naftnog tankera kod Gibraltara“, iz Teherana javlja novinar Al Jazeere Zein Basravi.

„Da li ovo možda sugerira kako će oslobađanje njihovog plovila ponukati oslobađanje broda sa britanskom zastavom? Iran nastavlja s tvrdnjama kako je zauzimanje broda bilo legalno, da je on ušao u iranske teritorijalne vode.“

Ironičan komentar

Također je u srijedu iranski zvaničnik naveo kako je Velika Britanija poslala posrednika u Iran na razgovore o oslobađanju tankera Stena Impero.

Mohammad Mohammadi-Golpayegani, šef ureda vrhovnog lidera, nije ponudio više detalja o dolasku posrednika, ali je dao ironičan komentar na britansko miješanje u iranske poslove tokom kolonijalnih vremena.

„Država koja je nekada imenovala ministre i advokate u Iranu došla je u stadij gdje šalje posrednika i moli za oslobađanje svog broda“, kazao je on, prenosi poluzvanična agencija Tasnim.

No, britanski diplomatski izvor negirao je da je London poslao takve izaslanike.

„Nismo upoznati sa slanjem bilo kojih predstavnika kao posrednika u Iran“, prenosi izvor agencije Reuters.

Izvor: Al Jazeera i agencije