Video: Palestinci iz dvorišta Al-Akse istjerali saudijskog novinara

Saudijski novinar Muhammed Suud Zeyd, koji je u Izrael stigao na poziv tamošnjeg Ministarstva vanjskih poslova, istjeran je iz dvorišta Al-Akse prilikom posjete ovom kompleksu u Istočnom Jerusalemu, javlja Anadolija.

Palestinci su saudijskog novinara istjerali iz dvorišta bogomolje kada su shvatili o kome je riječ.

Firas Dibs, glasnogovornik Uprave islamskih vakufa u Jerusalemu, za Anadoliju je rekao da se Zeyd želio sastati i s predstavnicima Uprave islamskih vakufa, ali da je njegov zahtjev odbijen.

Palestinci uzvikivali slogane protiv novinara

Dodao je da je saudijski novinar, nakon što je klanjao namaz, morao napustiti kompleks Al-Akse.

Abdulazim Selheb, predsjednik Vijeća Uprave islamskih vakufa u Jerusalemu, izjavio je da Al-Aksa pripada samo muslimanima i da u tom objektu ne žele nikoga ko dolazi na poziv Izraela i uz izraelsku podršku.

Na nekim snimcima objavljenim na društvenim mrežama može se vidjeti kako Palestinci uzvikuju slogane protiv saudijskog novinara sve dok nije napustio Al-Aksu.

Kritike zbog odnosa Izraela i S. Arabije

Palestinci ne prestaju s oštrim kritikama na račun procesa normalizacije odnosa između Izraela i Saudijske Arabije.

U saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Izraela, objavljenom u nedjelju, navodi se da će grupa od šest arapskih novinara, među kojima se nalaze i novinari iz Saudijske Arabije i Iraka, boravi u posjeti Izraelu.

Navodi se i da će novinari posjetiti izraelski parlament, Memorijalni centar posvećen žrtvama Holokausta “Yad Vashem” te sveta mjesta u Jerusalemu.

Izvor: Al Jazeera i agencije