Venecuela ponovo bez struje

Nestanak struje prvi put od marta ove godine pogodio je i glavni grad Karakas (AP)

U Venecueli je u ponedjeljak nestanak struje zahvatio više od polovine saveznih država, navode nevladine organizacije i objave na društvenim mrežama, a vlasti su za to okrivile „elektromagnetski napad“, prenose agencije.

Zbog nestanka struje, došlo je i do prestanka rada 94 posto telekomunikacijske infrastrukture u državi, objavila je nevladina organizacija Netblocks.

Nestanak struje prvi put od marta ove godine pogodio je i glavni grad Karakas.

Prekid struje dogodio se nakon niza sličnih prekida zbog kojih je veliki dio južnoameričke države nekoliko puta ranije ove godine bio u haosu.

Mnogi ‘krivci’

Predsjednik Nicolas Maduro smatra kako su za nestašicu struje krive Sjedinjene Američke Države i opozicija, dok lider opozicije Juan Guaido krivi korupciju i loše upravljanje.

Ministar informiranja Jorge Rodriguez rekao je kako početne analize upućuju na „elektromagnetski napad kojim se pokušalo utjecati na sistem hidroelektrana“ ne pružajući pri tom nikakve dokaze za svoje tvrdnje.

Guaido je na Twitteru napisao kako je Vlada „pokušala sakriti tragediju kontroliranjem raspodjele količine struje u čitavoj državi“.

„No, neuspjeh je očit – uništili su električni sistem i nemaju odgovore“, navodi on.

Izvor: Agencije