Susret velikih sila s Iranom 28. jula u Beču

Sastanak je zakazan na zahtjev Francuske, Njemačke, Britanije i Irana (Reuters)

Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija i Kina imat će sastanak sa Iranom u Beču 28. jula, na kojem će razgovarati o načinima da se spasi sporazum iz 2015. godine, saopćila je danas generalni sekretar službe za vanjsku politiku EU Helga Schmid.

“Sastanak je zakazan na zahtjev Francuske, Njemačke, Britanije i Irana i bit će zastupljena pitanja u vezi s primjenom sporazuma u svim njegovim aspektima”, navedeno je u saopćenju, prenijela je agencija Reuters.

Iran je sporazum postigao 2015. godine sa svjetskim silama o ograničenju obogaćivanja uranija u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Prekoračena ograničenja

Iz tog sporazuma se u maju prošle godine povukao američki predsjednik Donald Trump, koji je potom uveo oštre sankcije Teheranu.

Sankcije su pogoršale ekonomsku krizu, zbog koje je potonula vrijednost iranske valute.

Iran je početkom jula ove godine prekoračio ograničenje za obogaćivanje uranija od 3,67 posto, što je potvrdila i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Teheran je saopćio da bi mogao obustaviti takvo ponašanje ako ostale potpisnice sporazuma predlože ekonomske podsticaje koji bi efikasno ublažili američke sankcije.

Izvor: Agencije