Sanchez bez podrške parlamenta za novu vladu

Sanchez je poručio opoziciji i s desnice i s ljevice kako je u interesu Španije da zemlja što prije dobije vladu (EPA)

Španjolski premijer Pedro Sanchez nije dobio podršku parlamenta za sastavljanje nove vlade, pa će to ponovo pokušati u četvrtak, javljaju agencije.

Sanchezova Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) dobila je potporu 124 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta, no bilo joj je potrebno 176 glasova. Premijera su jedino podržali članovi PSOE-a uz jedan dodatni glas.

Zastupnici svih ostalih stranaka, njih 170 bilo je protiv, a 52 je bilo suzdržano. Četvero zastupnika, zagovornika katalonske nezavisnosti, nije moglo glasati zbog suspenzije. Oni su u pritvoru zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017. godine te su optuženi za pobunu.

U četvrtak će se održati novi krug glasanja u kojem Sanchezovim socijalistima više neće biti potrebno 176 zastupnika, već će im biti dovoljna relativna većina.

Ne dobiju li u četvrtak novu vladu Španjolci će na jesen na nove izbore.

Bez velike lijeve koalicije

Na izborima 28. travnja lijevi centar PSOE dobio je najviše zastupničkim mjesta, njih 123 što mu nije bilo dovoljno za samostalno sastavljanje vlade. Od tada je lider stranke održao pet sastanaka s Pablom Iglesiasom, vođom lijeve formacije Unidas Podemos, no nisu uspjeli postići sporazum o formiranju velike lijeve koalicije.

Ona bi imala 165 zastupnika te bi računala na podršku ili suzdržanost petnaest zastupnika Katalonske republikanske ljevice (ERC), katalonske stranke za nezavisnost ili drugih manjih regionalnih stranaka.

U utorak u prvom krugu glasovanja Unidas Podemos se suzdržao od glasovanja, a ERC je glasovao protiv.

Sanchez i Iglesias imaju suprotstavljena mišljenja prema političkoj situaciji u Kataloniji, pokrajini sa 7,5 milijuna stanovnika. Sanchez se protivi zahtjevu za organiziranjem referenduma o nezavisnosti pozivajući se na ustav dok bi ga Iglesias dopustio.

Sanchez u svojoj vladi ne želi Iglesiasa na mjestu potpredsjednika ili ministra, no propali su i pregovori oko izbora drugih članova formacije Unidas Podemos.

Očekuju se novi pregovori

Do četvrtka i novog kruga glasanja očekuju se daljnji razgovori tih stranaka. Sanchez, koji je kao vršitelj dužnosti premijera na vlasti godinu dana, uoči glasanja obećao je nastavak izgradnje socijalne države te predanost Španjolske u jačanju institucija i projekta Europske unije.

Oporba s desnice zamjera mu traženje potpore od katalonskih stranaka za nezavisnost, a lijevi Unidas Podemos mu je u utorak prigovorio i što je zatražio suzdržavanje desnice od glasovanja kako bi bio izabran.

Sanchez je, u pokušaju da dobije četverogodišnji mandat, poručio oporbi i s desnice i ljevice kako je u interesu Španjolske da zemlja što prije dobije vladu.

Izvor: Agencije