Novi mehanizam solidarnosti za migrante prihvatilo 14 evropskih zemalja

Macron nije iznio detalje, ali je rekao da će nova inicijativa biti “brza” i “automatska”. (EPA)

Ukupno 14 evropskih zemalja složilo se sa novim “mehanizmom solidarnosti” za raspodelu spasenih migranata na Mediteranu, izjavio je francuski predsednik Emmanuel Macron.

“Ukupno 14 država članica EU za sada se načelno složilo sa francusko-nemačkim dokumentom, od kojih je osam aktivno označilo svoje učešće”, izjavili su visoki komesar UN za izbeglice (UNHCR) Filippo Grandi i generalni direktor Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Antonio Manuel de Carvalho Ferreira Vitorino.

U osam aktivnih zemalja nalaze se Francuska, Nemačka, Portugal, Luksemburg, Finska, Litvanija, Hrvatska i Irska, naveo je Macronov kabinet.

Macron nije izneo detalje, ali je rekao da će nova inicijativa biti “brza” i “automatska”.

Salvini nije došao

Dogovor o mehanizmu solidarnosti postignut je u ponedeljak na radnom sastanku na temu “Migracija na Mediteranu” održanom u Parizu sa predstavnicima svih evropskih zemalja, pod pokroviteljstvom francuskih ministara unutrašnjih i spoljnih poslova, Christopha Castanera i Jean-Yves Le Driana.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Metteo Salvini, čija je zemlja među naizloženijima prilivu migranata, nije prisustvovao sastanku.

Italija je prihvatala skoro sve migrante koje su spasile humanitarne grupe na moru, dok populistička koaliciona vlada nije stupila na dužnost 2018. i odmah pokušala zatvoriti nacionalne luke za humanitarne  brodove.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice UN najmanje 426 osoba je poginulo ove godine prilikom pokušaja da se preko Mediterana domogne Evrope.

Izvor: Agencije