Nova Vlada Grčke dobila povjerenje Parlamenta

Mitsotakis (desno) je najavio planove o velikim reformama, uključujući digitalizaciju, racionalizaciju državnog aparata i smanjenje poreza (EPA)

Novoj grčkoj konzervativnoj Vladi izglasano je u ponedjeljak navečer povjerenje i podrška za ekonomsku politiku koja uključuje smanjenje poreza i mjere za poticanje investicija, prenose agencije.

Nova demokratija premijera Kyriakosa Mitsotakisa uvjerljivo je pobjedila na parlamentarnim izborima 7. jula, na krilima obećanja da će smanjiti poreze i povećati rast ekonomije posrnule u dugogodišnjoj dužničkoj krizi.

“Vrijeme dizanja poreza i povećanja siromaštva zamijenit ćemo razdobljem investicija i dobro plaćenih poslova“, rekao je Mitsotakis zastupnicima uoči glasanja.

“Na nama je da pišemo vlastitu historiju, počevši od danas usvajanjem vladinog programa.“

Za Vladu je glasalo dvih 158 zastupnika vladajuće konzervativne stranke u Parlamentu od 300 mjesta.

Blaži uvjeti otplate duga

Mitsotakis je najavio planove o velikim reformama, uključujući digitalizaciju, racionalizaciju državnog aparata i smanjenje poreza u nastojanjima da pokrene privredu.

Grčka se još pokušava izvući iz finansijske krize zbog koje je bila prisiljena prihvatiti tri međunarodna zajma od 2010. godine.

Mitsotakis je rekao kako reformama želi potaći ulaganja, ekonomski rast i zapošljavanja te na kraju povećati životni standard nakon desetljeća krize.

Prema novom planu premijera, reforme bi trebale uvjeriti vjerovnike da prihvate blaže uvjete otplate duga.

Izvor: Agencije