Nova grčka vlada obećala 31 milion eura za stradale u Matiju

Većina od 102 žrtve požara u Matiju izgorjela je u automobilima ili se utopila u moru nastojeći pobjeći pred vatrenom stihijom (EPA)

Nova desna grčka vlada obećala je pomoć vrijednu 31 milion eura za stradale u požaru koji je prije tačno godinu dana poharao ljetovalište Mati i odnio 102 života.

Od ukupnog iznosa “20 miliona će se namijeniti za obnovu sela Mati, a deset miliona za oslobađanje vlasnika od poreza na nekretnine u idućih pet godina”, rekao je novinarima vladin glasnogovornik Stelios Petsas. Dodao je da će tu pomoć primiti 4.330 građana.

Osobe teško povrijeđene u požaru imat će besplatno liječenje, dodao je.

Požar koji je 23. jula 2018. buknuo u Matiju bio je povod za polemiku u kojoj su sudjelovali ljevica Alexisa Tsiprasa, tada na vlasti i desnica Kyriakosa Mitsotakisa koji je nedavno pobijedio na izborima 7. jula.

Prošlu vladu su optuživali da je otezala s izdvajanjem novca namijenjenog za vanredne situacije i da je potcijenila razmjere požara.

Mimohod u šutnji

Većina od 102 žrtve požara u Matiju izgorjela je u automobilima kojima su bile zakrčene uske uličice tog ljetovališta blizu Atene ili se utopila u moru nastojeći pobjeći pred vatrenom stihijom.

U utorak, na godišnjicu katastrofe, premijer Kyriakos Mitsotakis je prisustvovao misi u pravoslavnoj crkvi u Matiju. “Država je uz stradale”, napisao je na Twitteru.

Tokom večeri treba se održati mimohod u šutnji u spomen na poginule.

U utorak poslijepodne u Rafini, 1,5 km od Matija, buknuo je šumski požar koji je sada “pod kontrolom”, izvijestila je vatrogasna služba.

Izvor: Agencije