Netanyahu: Iran čeka da moji protivnici dođu na vlast

'Niko ne zna šta će se desiti. Oni samo čekaju, čekaju na naše protivnike, rekao je Netanyahu (EPA)

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu izjavio je da Iran “samo čeka” da njegovi politički protivnici iz partije centra Plavo i bijelo dođu na vlast, tvrdeći da će oni biti umjereniji prema Teheranu nego što je on bio.

“Da nije bilo akcija koje smo mi preduzeli Iran bi odavno imao nuklearni arsenal i njihova kasa bi bila punija da s tim preuzmu Bliski istok”, rekao je Netanyahu na proslavi organizovanoj nakon što je u subotu postao izraelski lider s najdužim stažom u historiji. On je premijer ukupno 13 godina i 131 dan.

On je objasnio da je Iran blokiran za sada, ali ne za stalno.

‘Oni čekaju naše protivnike’

“Niko ne zna šta će se desiti. Oni samo čekaju, čekaju na naše protivnike”, rekao je Netanyahu, podsjetivši da su lideri rivalske partije bili protiv povlačenja iz nuklearnog sporazuma velikih sila s Iranom.

Benny Gantz, bivši načelnik izraelskog Generalštaba i jedan od lidera stranke Plavo i bijelo, rekao je 2015. godine da je taj sporazum mogao biti bolji ali da ima svoje dobre strane.

Netanyahu se drugi put ove godine nadmeće s Gantzom jer su izbori zakazani za 17. septembar, nakon što mu poslije izbora u aprilu nije pošlo za rukom da obrazuje vladajuću koaliciju.

Mrtva trka Netanyahua i Gantza

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju ponovo mrtvu trku.

Ostaje međutim nejasno da li će i jedna od njihovih partija uspjeti da obrazuje koaliciju, navode izraelski mediji.

Gantz je rekao prošle sedmice da razgovara s predstavnicima Netanyahuovog konzervativnog Likuda o formiranju vlade nacionalnog jedinstva bez Netanyahua nakon izbora.

“Svakom je jasno da nam je potrebna široka i stabilna vlada”, rekao je Gantz ponavljajući tvrdnju da su članovi vladajućeg Likuda zainteresovani za smjenu premijera, imajući u vidu da ga početkom oktobra čeka saslušanje zbog optužbi za korupciju u tri odvojena slučaja i da je vrhovni tužilac najavio da će potom podići optužnicu protiv njega.

Izvor: Agencije