Nakon Paname, i na Mauricijusu otkrivene offshore kompanije

Dolari, Novac
Stephen Roah tvrdi da se era 'prekomerne privilegije' američkog dolara bliži kraju (EPA)

Mauricijus, otok u Indijskom oceanu, koristile su multinacionalne kompanije kako bi izbjegle plaćanje poreza, navodi se u istrazi objavljenoj u utorak, a čije nalaze donosi dpa.

Izvješće Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) pod nazivom “Mauritius Leaks” je, prema dokumentima koji su procurili, pokazalo da su kompanije iz Kanade, Indonezije i Norveške koristile Mauricijus za izbjegavanje plaćanja poreza.

Rock zvijezda Bob Geldof jedna je od poznatih osoba, čije se ime spominje u izvješću, a ICIJ navodi da je pjevač Boomtown Ratsa i organizator koncerta Live Aid osnovao investicijski fond sa sjedištem na Mauricijusu.

Geldof zasad nije komentirao navode.

Kako platiti što manje poreza

ICIJ je 2016. objavio “Panama Papers”, otkrivši goleme razmjere offshore financijske industrije koje je izazvalo zgražanje širom svijeta.

“Mauritius Leaks pruža još jedan primjer na koji način multinacionalne kompanije izigravaju sustav kako bi plaćale manje poreza i kako varaju neke od najsiromašnijih svjetskih zemalja”, priopćila je međunarodna neprofitna organizacija Oxfam.

“Afričke vlade trebale bi revidirati svoje porezne politike s Mauricijusom i drugim poreznim oazama te bi trebale bolje braniti svoje porezne prihode”, dodaje Oxfam.

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) trenutno pregovara o mogućnosti uvođenja minimalnog poreza na svjetskoj razini.

Izvor: Agencije