Mehanizmi za poništavanje sporazuma s Izraelom

Izraelske snage pod raznim izgovorima ruše stambene objekte u Istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali (EPA)

Palestinsko vostvo je u ponedjeljak donijelo odluku o uspostavljanju mehanizama za poništavanje svih sporazuma s Izraelom, tražeći od Međunarodnog krivičnog suda da pokrene ”hitnu istragu” o zločinima izraelskih okupatora, kako su ih nazvali, nakon što su izraelske vlasti porušile desetine domova u Jerusalemu.   

Evropska unija i Organizacija islamske saradnje osudile su izraelsko rušenje palestinskih domova, te pozvale da se takve radnje hitno zaustave.  

Saeb Erekat, sekretar izvršnog odbora Organizacije za oslobođenje Palestine (PLO), izjavio je na konferenciji za novinare, koja je održana nakon hitnog sastanka u sjedištu organizacije, da je ”palestinsko vodstvo odlučilo uspostaviti mehanizme za poništavanje svih sporazuma s Izraelom”. 

Naknada štete zbog rušenja

Erekat je osudio izraelsko rušenje palestinskih domova u Jerusalemu, naglasivši da je vlada donijela odluku, prema uputama palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, da se u potpunosti nadoknadi šteta svim porodicama koje su pogođene rušenjem domova u području Wadi al-Hummus.

S druge strane, Evropska unija je zatražila od Izraela da ”odmah” prestane s ”nezakonitim” rušenjem palestinskih domova u Jeruselamu.

“Izraelska politika naseljavanja, uključujući i mjere poduzete u tom kontekstu… nezakonita je prema međunarodnom pravu. U skladu s dugogodišnjim stajalištem EU-a, očekujemo da će izraelske vlasti odmah obustaviti tekuća rušenja”, izjavila je visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini.

U saopćenju Organizacije islamske saradnje stoji kako je rušenje desetaka palestinskih domova u Jerusalemu “ozbiljna eskalacija koja dolazi u okviru daljih pokušaja izraelske okupacije da promjeni pravni status grada Jerusalema, njegovu demografsku sliku i prisilno raseli palestinsko stanovništvo s njihove zemlje i imovine”, tražeći da Izrael snosi pravnu odgovornost za ovakva djela.

Organizacija je također pozvala međunarodnu zajednicu da prisili Izrael da zaustavi svoju ”nezakonitu” praksu i stane u kraj svim izraelskim kršenjima prava Palestinaca, stoji u saopćenju. 

Važno je napomenuti da su izraelski buldožeri jučer, još od ranih jutarnjih sati, počeli rušiti nekoliko zgrada istovremeno na području Wadi al-Hummus u selu Sur Baher u južnom dijelu grada Jerusalema, nakon što su evakuirali stanovnike.

Sigurnost kao izgovor

Reporterka Al Jazeere navodi da su okupacione vlasti izdale naredbu za rušenje objekata uz izgovor da domovi u blizini izraelskog zida razgraničenja, koji dijeli Jerusalem od okupirane Zapadne obale, predstavljaju sigurnosni rizik.

Palestinci tvrde da se većina zgrada nalazi na teritorijama pod Civilnom palestinskom kontrolom prema sporazumu iz Osla iz 1993. gpdine.

Stanovnici su prošlog mjeseca dobili obavijest od izraelskih vlasti da u roku od trideset dana moraju napustiti objekte, nakon čega će biti provedena odluka o rušenju.

Prema Uredu Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) izraelska odluka se odnosi na deset palestinskih zgrada koje imaju oko sedamdeset stanova, od kojih su neki u fazi izgradnje, što će utjecati na živote 350 ljudi.

Izvor: Al Jazeera i agencije