Konzervativci izabrali predsjednika, rezultat u utorak

Novi čelnik konzervativaca ujedno će postati i novi premijer Velike Britanije (Reuters)

Članovi britanske vladajuće Konzervativne stranke završili su glasanje za novog stranačkog čelnika, koji će ujedno naslijediti Theresu May na mjestu premijera, a rezultat će biti objavljen u utorak, javlja AP.

Konzervativci su se izjašnjavali između bivšeg i aktualnog šefa diplomacije, Borisa Johnsona i Jeremyja Hunta.

Johnson, koji je obećao da će izvesti Veliku Britaniju iz Europske unije sa ili bez dogovora, prema svim anketama je snažan favorit.

Ministri ne žele biti dio Johnsonovog kabineta

Nekoliko članova vlade Therese May izjavilo je da će podnijeti ostavku prije nego što ih Johnson otpusti zbog protivljenja njegovoj namjeri da Britaniju izvede iz Europske unije bez sporazuma.

Učinili su to, među prvima, britanski ministar financija Philip Hammond i njegov kolega iz resora pravosuđa David Gock.

“Siguran sam da neću biti otpušten, zato što ću podnijeti ostavku prije nego što do toga dođe. Pod pretpostavkom da Boris Johnson postane premijer, uvjeti za služenje u njegovoj vladi obuhvaćali bi prihvaćanje izlaska iz EU bez sporazuma 31. listopada. To nije nešto što bih ikada mogao potpisati”, kazao je Hammond.

Duncan već podnio ostavku

Gock je poručio da neće moći nastaviti rad u Johnsonovom kabinetu ukoliko bude tražio Brexit bez sporazuma s Unijom, ocijenivši da bi takav potez Londona vodio nacionalnom poniženju.

Ministar za Europu i Ameriku Alan Duncan podnio je u ponedjeljak ostavku, priopćio je Foreign Office.

Duncan, koji se smatra pristalicom ostanka u EU, optužio je Johnsona da nije podržao britanskog veleposlanika u Washingtonu Kima Darrocha nakon što je procurila informacija o njegovim ocjenama administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa, prenio je Reuters.

Izvor: Agencije