Jo Swinson preuzela liberalne demokrate

Jo Swinson preuzima centrističku stranku koja ima 12 zastupnika u Parlamentu sa 650 mjesta (EPA)

Liberalni demokrati, britanska stranka koja se protivi izlasku iz Europske unije, u ponedjeljak je za novu čelnicu izabrala zastupnicu Jo Swinson, u pokušaju da rast podrške stranci pretoče i u jačanje utjecaja u razjedinjenom Parlamentu.

Tridesetdevetogodišnja Swinson osvojila je gotovo 48.000 glasova i pobijedila rivala Eda Daveya, koji je dobio 28.000 glasova, javlja Reuters.

Swinson, prva žena na čelu stranke, kampanju je vodila upravo o pitanju Brexita, pokušavajući diljem političkog spektra okupiti one koji se protive izlasku.

“Vjerujemo da je najbolja budućnost Ujedinjenog Kraljevstva unutar EU-a i zato ću, kao vaša čelnica, učiniti sve što je moguće kako bi zaustavila Brexit”, poručila je nakon pobjede na unutarstranačkim izborima.

Dobar rezultat na evropskim izborima

Swinson preuzima centrističku stranku koja ima 12 zastupnika u Parlamentu u kojem je ukupno 650 mjesta.

No Liberalna demokratska stranka je na izborima za Europski parlament u svibnju dobila gotovo 20 posto glasova, ispred laburista i konzervativaca, te iza stranke Brexit Nigela Faragea.

Istog mjeseca je dobila i stotine zastupnika na lokalnoj razini, većinom nauštrb konzervativaca.

Očekuje se da će Konzervativna stranka u utorak za svog novog čelnika, a time i premijera, izabrati Borisa Johnsona, bivšeg londonskog gradonačelnika i ministra vanjskih poslova, koji je obećao da će pod svaku cijenu izvesti Britance iz EU-a 31. listopada.

Budućnost Brexita je neizvjesna, jer iza Johnsona ne stoji jasna većina, a u Parlamentu postoje velike podjele oko toga kako, kada i je li bi Velika Britanija uopće trebala provesti odluku s referenduma iz 2016. godine na kojem su građani odlučili izaći iz Unije.

Izvor: Agencije