Direktor FBI: Kina ozbiljnija prijetnja za SAD od drugih država

Wray je pred Odborom Senata za pravosuđe rekao da FBI ima više od 1.000 istražitelja koji ispituju ekonomsku špijunažu (EPA)

Direktor FBI Christopher Wray izjavio je da Kina predstavlja ozbiljniju kontraobaveštajnu pretnju za Sjedinjene Američke Države od bilo koje druge zemlje, uključujući Rusiju.

Wray je pred Odborom Senata za pravosuđe rekao da FBI ima više od 1.000 istražitelja koji ispituju ekonomsku špijunažu i pokušaje krađe intelektualne svojine.

Rekao je i da skoro sve ukazuje na Kinu, prenosi AP.

Zvaničnici za nacionalnu bezbednost iz ministarstva pravde otkrili su više slučajeva ekonomske špijunaže u kojima je, tvrde, učestvovala Kina prošle godine.

Wray se pojavio na Capitol hillu dan pre bivšeg specijalnog savetnika Roberta Muellera koji treba da svedoči o svojoj dvogodišnjoj istrazi o ruskoj umešanosti u predsedničku trku 2016. godine.

‘Sve što smo učinili protiv Rusije nije bilo dovoljno?’

On je takođe rekao i da je Rusija odlučna u nameri da se meša u američke predsedničke izbore 2020. godine.

“Sve što smo učinili protiv Rusije, nije bilo dovoljno da ih odvrati od toga? Sve sankcije, svi razgovori, i dalje su u tome?”, upitao je predsedavajući odbora, senator Lindsey Graham iz Republikanske partije.

“Da, moje mišljenje je da dok ne budu zaustavljeni, neće biti dovoljno odvraćeni od toga”, odgovorio je Wray.

Zbog navoda o ruskom mešanju u američke izbore 2016. godine, SAD su uvele sankcije ruskim oligarsima i vojnim zvaničnicima, a postoji pritisak da Kongres pooštri te sankcije.

Rusija sve vreme demantuje da je na bilo koji način uticala na američki izborni proces.

Izvor: Agencije