Bugarski predsjednik uložio veto na kupovinu F-16

Ako parlament i drugi put potvrdi ugovor, predsjednik neće moći uložiti veto (EPA)

Bugarski predsjednik Rumen Radev uložio je veto na spornu kupovinu američkih borbenih aviona F-16 pozivajući se na previsoku cijenu, slabu opremu i povećanje budžetskog deficita koje sa sobom donosi ta narudžba.

“Bugarskoj treba multifunkcionalan avion” s “punim paketom oružja i opreme te s obukom” pilota, istaknuo je predsjednik države ocijenivši da ti uvjeti nisu ispunjeni kod ovog ugovora, najvećeg koji je Sofija zaključila na vojnom polju nakon pada komunizma.

Desna većina u parlamentu je u petak ratificirala kupnju osam F-16 za 1.256 milijarda dolara pošto Bugarska, članica NATO-a od 2004, godinama nastoji zamijeniti svoju zastarjelu flotu MiG-ova 29 sovjetske proizvodnje.

Opozicija je oštro kritizirala izbor F-16 i boljom ocijenila ponudu švedskog Gripena koja je uključivala deset aviona.

Zbog ubrzanog postupka ratifikacije “nije jasno pitanje cijene, roka isporuke i odštete u slučaju kašnjenja”, istaknuo je predsjednik.

Parlament opet mora potvrditi ugovor

Ovaj veto obavezuje parlament da se ponovo očituje o ugovoru. Ako parlament i drugi put potvrdi ugovor, predsjednik neće moći uložiti veto.

Radev, bivši komandant zračnih snaga koji je 2016. godine izabran za predsjednika uz podršku socijalističke opozicije, nije skrivao svoju sklonost Gripenima.

Komisija koju je sam imenovao prvobitno se odlučila za švedsku ponudu, ali je postupak ponovljen 2017. kada je dužnost premijera preuzeo konzervativac Bojko Borisov.

Radev je u utorak posjetio Hrvatsku koja je također zainteresirana za kupnju F-16 od SAD-a.

Hrvatska, koja novim avionima želi zamijeniti dotrajale ruske Migove 21, planirala je kupiti modificirane F-16 od Izraela, ali je posao propao pošto Izraelci nisu dobili odobrenje SAD-a.

Izvor: Agencije