Boris Johnson postaje novi premijer Velike Britanije

Bivši šef britanske diplomatije Boris Johnson izabran je za novog predsjednika Konzervativne partije, a samim tim i za novog premijera Velike Britanije, prenose agencije.

Članovi vladajuće Konzervativne stranke završili su jučer glasanje tokom kojeg su se putem pošte izjašnjavali između Johnsona i sadašnjeg šefa diplomatije Jeremyja Hunta.

Tvrdokorni zagovarač Brexita i nekadašnji gradonačelnik Londona dobio je većinu glasova, a za premijera će biti postavljen u srijedu.

Johnsonu je odmah po izboru čestitao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump.

„Čestitam Borisu Johnsonu to što je postao novi premijer Ujedinjenog Kraljevstva. Bit će sjajan!“, napisao je Trump na Twitteru.

Energija i duh

„Cilj je provođenje Brexita, ujedinjavanje države, pobjeda nad Jeremyjem Corbinom. I to ćemo učiniti“, rekao je Johnson nakon što je proglašen za pobjednika na partijskim izborima.

On je naveo kako će donijeti državi novu energiju i duh da je moguće učiniti nešto.

„Danas, u ovom ključnom momentu naše historije, moramo pomiriti dva plemenita instinkta – želju za slobodnom trgovinom i saradnjom s našim partnerima, i istovremenu podjednako duboku želju za demokratskom vladom u ovoj državi“, izjavio je novi lider konzervativaca.

Prema njegovim riječima, mnogi će sigurno dovesti u pitanje njegov izbor, ali u Konzervativnoj partiji „niko nema monopol na mudrost“.

Johnson se zahvalio svom rivalu Huntu na kvalitetnoj kampanji i dosadašnjoj premijerki Theresi May na „izuzetnoj službi stranci i državi“.

Corbyn: Nije dobio podršku zemlje

Za Johnsona je glasalo 92.153 članova Konzervativne stranke, dok je povjerenje Hunut dalo njjih 46.656, prenijeli su britanski mediji.

Na tu se činjenicu osvrnuo čelnik vodeće opozicione Laburističke stranke, Jeremy Corbyn napisavši na Twitteru da je Johnson “dobio podršku manje od 100.000 nereprezentativnih članova Konzervativne stranke”.

“I nije dobio podršku naše zemlje”, tvitovao je Corbyn.

“Vrijeme je da se počne sa radom na ujedinjavanju naše zemlje i stranke, završi Brexit i porazi Corbyna”, odgovorio mu je Johnson.

Prema njegovim riječima, cilj mu je završiti proces izlaska Velike Britanije iz Evropske unije 31. oktobra.

“Mi ćemo donijeti novu energiju zemlji. Mi ćemo završiti Brexit 31. oktobra i iskoristiti sve mogućnosti koje će on donijeti”, dodao je Johnson, a prenosi Reuters.

Ministri najavili ostavke

U međuvremenu je nekoliko članova Vlade dosadašnje premijerke May izjavilo kako će podnijeti ostavku prije nego što ih Johnson otpusti zbog protivljenja njegovoj namjeri da Veliku Britaniju izvede iz Evropske unije, sa ili bez sporazuma.

Ministrica obrazovanja Anne Milton podnijela je danas ostavku navodeći u pismu premijerki May kako je duboko zabrinuta oko napuštanja EU-a bez sporazuma, javljaju britanski mediji.

Ranije danas ostavku je podnio i ministar za Evropu i Ameriku i državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije Alan Duncan.

Duncan, koji se smatra pristalicom EU-a, optužio je Johnsona da nije podržao britanskog ambasadora u Washingtonu nakon što je procurila informacija o njegovim ocjenama o administraciji američkog predsjednika Donalda Trumpa, prenosi agencija Reuters.

Johnson je ranije kazao kako će Velika Britanija napustiti EU planiranog 31. oktobra čak i bez „dogovora o razvodu“.

Izvor: Al Jazeera i agencije